Lenyűgöző látványok – Víz alá került épületek a világban

Én úgy vagyok az elhagyatott házakkal, hogy meglátom őket, és azonnal elindul egy történet a fejemben. Vagy több. Érdekes, a lakott házak és városok éppen zajló történeteit természetesnek vesszük, az üresek meg azonnal megmozgatják a fantáziánkat. Ráadásul, ha még ezek víz alá is kerülnek…Félig, vagy egészen. Akkor még misztikusabbnak tűnnek.  Az Atlas Obscura remek írásából kiderül, a világ tele van „kis Atlantiszokkal”. Többnyire az ember által elsüllyesztett települések ezek, olyanok, amelyek útban voltak gátak építésekor. Másokat a természet erői kényszerítik a víz alá, és van olyan, ahol mindkét hatás érvényesül. A hosszú listából ezúttal 5 izgalmas helyszínt választottunk, de ott a csábítás, hogy folytassuk a többivel.

1. Jal Mahal – India, Rádzsasztán állam

Jal Mahal, India
Fotó: Ray Tsang, Flickr

Négy évszázados történetének mostani pontján az épületben csak messziről lehet gyönyörködni, de a tervek szerint a jövőben meg lehet majd közelíteni. Az őt körülölelő Man Sagar-tó partjáról azonban még így is lenyűgöző a látvány. Ez a hatalmas, palotaszerű építmény a 16. században épült Jaipur mellett, és az uralkodó szállt meg benne vadászatok idején. A köznyelvben csak „Vízi Palotának” hívják (Jal Mahal is ezt jelenti). Még akkortájt hatalmas szárazság sújtotta a régiót, így elárasztották a területet és nevezett vadász épület, úgy, hogy az öt emeletből négy víz alá került.

A 18. században felújították, és kiszélesítették a tavat is, sokáig gondolákon tudtak az emberek hajózni az épület körül és a termeken belül.

Most azt tervezik, étterem kerül a tetejére. Addig is a tópartról lehet csodálni akár az esti fényeket, amikor a vízen „lebegő” palotát gyönyörűen kivilágítják. A palota körül ráadásul nagyon gazdag a növény és állatvilág is, így a vidék önmagában érdemes arra, hogy az utazók megismerjék.

 

2. Galambóc vára, Szerbia

Galambóc vára, Szerbia
Galambóc vára, Szerbia

Galambóc vára a Duna mentén, a Vaskapu szorosnál fekszik. Előtte római erőd állt itt, a 10 tornyos erődöt pedig már Károly Róbert hódította meg 1334-ben. Járt itt Mátyás serege és Kinizsi Pál is. A történelem viharait több mint 600 évig állta, aztán 1964-ben egy gát építésével elárasztotta őt a Duna vize. Legalábbis az alsóbb részeket. Az emberi beavatkozás és a technikai fejlettség legyőzte az évszázadokat, mint mindig, a látvány mégis lenyűgöző a vízből kinövő bástyákkal és a festői háttérrel.

 

3. Catarman, Fülöp-szigetek

Catarman, Fülöp-szigetek

 

A tengerből csak egy feszület emelkedik ki magányosan, a víz alá merülve azonnal hátborzongató látvány tárul a búvárkodók elé: egy komplett temető fekszik a tenger fenekén, eltemetve… 1870-ben Camiguin városát egy vulkánkitörés taszította a tenger mélyére, benne a temetőt is…A keresztet ennek emlékére emelték az ottaniak. Csónakokkal meg lehet közelíteni a helyszínt, többek látogatnak el ide, hallani a csöndet, vagy csak fotót készíteni.

 

4. Vilarinho da Furna, Portugália

Vilarinho da Furna, Portugália

Néha, amikor igazán nagy a szárazság, egy kicsit megmutatja magát a külvilágnak az a közel 2000 éves falu, amely mindössze 50 éve merült a víz alá.. Természetesen vízerőmű, természetesen az ember. 2000 évig mindig eléldegélt a faluban pár száz ember, aztán 1967-ben az erőműhöz duzzasztógát kellett, és az építkező cég elérte, hogy a kivásárolt lakók elhagyják otthonaikat. 1972-ben végül elárasztották a települést. Azért a víz alatti romokon kívül valami maradt belőle: a közeli São João do Campo-ban múzeumot alapítottak a város emlékére, ráadásul már üvegaljú hajókkal lehet úszkálni és nézelődni kétezer évnyi élet rejtő épületek felett.

5. Lago di Vagli, Toszkána, Olaszország

Egy másik, ezúttal középkori kisváros került a modernkori vízenergia miatt víz alá. Toszkánában, a Vagli-völgyben. 1953-ig itt a Fabriche di Careggine kisváros élte mindennapjait a maga 30 hézéval és 146 lakójával. Az ott élők szép lassan elköltöztek onnan, akik még maradtak volna, azokat a közeli Vagli Sottóba telepítették. Elárasztása óta mindössze négyszer vált láthatóvá, ilyenkor a meder karbantartásához engedték le a vizet. A tervek szerint azonban ilyen már nem lesz többet. A középkori szobrok, díszek, és életek maradványai örökre a víz alatt maradnak.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország