Off the beaten track városlátogatások – BÉCS

Bizony előfordul, hogy az ember Párizsban, Londonban vagy Berlinben (vagy bárhol!) legszívesebben nem a „kötelező köröket” tenné, és a legismertebb látványosságokhoz állna hosszan sorban, hanem titkos, ismeretlen szegleteit fedezné fel a városnak. Akár látta már az Eiffel-tornyot, vagy a Big Ben-t, akár nem. Ha nincs idő hosszas, céltalan bolyongásra, nem árt egy-két jó tipp a járatlan utak felfedezéséhez. Ezúttal a szomszédban, Bécsben ajánlunk 5 nem túl ismert helyet/programot.

 

A Bécsi Fürdőhajó

 

Bécsen nem folyik át a “nagy” Duna, de az ún. Duna csatorna – ami csak az 1870-es években történt folyószabályozás óta létezik – ott kanyarog a város közepén, elválasztva a Leopoldstadt-ot az első és harmadik kerülettől. Nyáron ez a város ütőere. Az utóbbi években sok laza kiülős bár és bisztró települt a partjára,  és ezek miatt – na meg az engedélyezett graffitizés okozta látványvilág miatt is – több szakaszon meglehetősen alternatív hangulat uralkodik. Itt, a bécsi “Canal Grande”-n található az a hajó is, amin egy 30 méteres medencét alakítottak ki az uszály egykor talán sóderszállításra használt részén. Este 8-ig lehet benne úszkálni, aztán pedig (vagy éppenséggel előtte) használni a hajó többi szolgáltatását: bowlingozni, enni-inni az étteremben vagy a bárban, vagy részt venni valamilyen szervezett programon.

Érdemes itt vagy a fürdőhajó Fb oldalán  informálódni; legutóbb pl. arról adtak hírt, hogy éppen rámpát építenek.

 

Szokatlan tematikájú múzeumok

A múzeumokat sokan kihagyják egy-egy városlátogatás alkalmával, mert tartanak attól az unalomtól, ami – valljuk be – egy-egy helyen akár már az első termekben járva beüthet. A bécsi múzeumok között azonban nem csak több méltán világhírű és semmiképpen sem unalmas van, hanem számos olyan is, amelynek tematikája eleve olyan szórakoztató vagy különös, hogy az új ismeretek nyújtása mellett garantáltan nem fog a látogató unatkozni. Bécsben, úgy tűnik, az intézményvezetők gyakran mernek szokatlan területekre tévedni. Csak néhány múzeum a legfurcsábbak közül: Eszperantó Múzeum, Földgömb Múzeum, Havazós Üveggömbök Múzeuma, Temetkezési múzeum  vagy éppen khm…  Óvszer Múzeum.

 

A Kugelmuge Köztársaság egyetlen épülete

 

Egy különös művész, Edwin Litburger nevéhez kötődik egy különös, gömb alakú ház, ami egy kényszerből kikiáltott mini-köztársaság egyetlen épülete.

Bécs szívében, a Práterben látható, és bár szögesdrótkerítés veszi körül és az év nagy részében zárva van, egyre népszerűbb turista-célpont – bár létrehozója egyáltalán nem annak szánta. Litburger és fia ugyanis eredetileg egy kis osztrák faluban, Katzelsdorfban építették fel 1971-ben egy kis dombon (innen a név: Kugelmugel=kerek dombocska), és eredetileg műteremként szolgált volna, de mivel a hatóságok megtagadták a szükséges engedélyeket a különös forma miatt, és tartani lehetett attól, hogy el is bontatják, a művész kikiáltott egy saját köztársaságot, ahol ugye mások a szabályok. A hosszan húzódó és több különös fordulatot vett vita közben az építményt az osztrák kulturális miniszter javaslatára a bécsi Práterbe telepítették, de még mielőtt végleg nyugvópontra jutott volna az ügy, a művész 2015-ben meghalt. Évente néhány alkalommal megnyitják, ekkor művészeti eseményeknek ad helyet.

Nézze meg az épület website-ját!

Lepkeház

Az Operaháztól nem messze, a bécsi Hofburg részeként a múlt század elején épült bécsi szecessszíós stílusban egy üvegház, ami tele van trópusi csodákkal, köztük tarka szárnyú, törékeny élőlényekkel.

 

Látogatás Bécs csatornarendszerében

Aki igazán szokatlan élményekre vágyik, készüljön fel arra, hogy esetenként ki kell lépnie a komfortzónájából. Bécsben ez jelentheti egyenesen a föld alá bújást, azaz a város gyomrának, csatornarendszerének megtekintését – persze csak egy meghatározott szakaszon, és szervezett  keretek között. A filmrajongók Orson Welles híres fimjében, a részben itt játszódó A harmadik Ember-ben láthatták már ezt a különös világot, de aki “élőben” akarja megnézni a helyet, az keresse a Karkzplatz-Girardiparktól induló vezetett túrákat!

 

Nézze meg a csatorna-túra website-ját!

 

 vissza a tetejére

Utazások

Nabucco a Bécsi Operában

2021. november 9.
474 EUR
Ausztria

Gioconda Anna Netrebkóval a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon – 2024. április 1.

2024.04.01.
I. kategóriás belépővel: 856 EUR/fő, II. kategóriás belépővel: 796 EUR/fő, egyágyas felár 125 EUR
Ausztria