Osztrák tavak nyáron

Ausztriának ugyan nincs tengere, de azért nem is szűkölködik természetes vizekben, sőt. A magas osztrák hegyek között megbújó hűvös tavak a mind forróbbá váló nyarak beköszöntével egyre népszerűbb úti céllá válnak. Nem könnyű a legszebb öt helyszínt kiválasztani, mi most mégis megpróbáljuk. Íme egy szubjektív lista a nyár második felére!

1. Plansee – a legsportosabb

Tirol Ausztriához tartozó részén, közel 1000 méteres magasságban, a Lechtal-i Alpok hegyei által körülölelve fekszik a Plansee, amely egy szomszédos tóval, a Heiterwag-gal együtt látványos vízfelületet alkot. A két tavat egy 300 méter hosszú csatorna köti össze. A vízbőségről több folyó is gondoskodik, és az így kibővülő vízi utak a vitorlás hajók számára is könnyebbé teszik a mozgást. Május és október között a kettős tavon kirándulóhajók is járnak. A rendkívül tiszta, legmélyebb pontján 78 méteres vízben kb. 15 méter a látótávolság, ezért sokan járnak ide búvárkodni. És persze a horgászok sem hiába ülnek a parton; többek között sügér és szivárványos pisztráng akadhat itt a horogra. A parton sok kilométernyi kiépített ösvény és út csábít biciklizésre, korcsolyázásra vagy kocogásra. A tó a fekvése miatt hegyi túrák kitűnő kiindulója lehet.

2. Wörth-i tó – a legmelegebb

Dél-Ausztriában, a Karintiai tóvidéken található Wörth-i tó a 19. században az osztrák arisztokrácia kedvelt nyári nyaralóhelye volt, és ennek az időszaknak az építészeti nyomait természetesen ma is őrzi a környék, úgyhogy aki bírja pénztárcával, akár egy kastélyban is találhat szállást. Minden itteni hotelben érdemes időben szobát foglalni, hiszen a 400 méteres magasságban fekvő Wörth-i tó Európa egyik leglátogatottabb tava. Nem véletlenül: nyáron a vízhőmérséklet a komoly vízmélység ellenére elérheti a 25-28 celsius fokot is; a tó északi partját a mediterrán hangulatú mikroklíma miatt pedig Ausztria Riviérájának is nevezik. A 16 kilométer hosszú tó két végén Klagenfurt illetve Velten városa fekszik, köztük több, üdülőhelyként is szolgáló, kisebb település. A vízparti tájat több sziget és félsziget (közülük a tó nevét is adó, romantikus Maria Wörth) teszi változatossá.

3. Mondsee – a legromantikusabb

Felső-Ausztria is meglehetősen gazdag tavakban, Salzkammergut régióban például 76 (!) van belőlük. A Mondsee mindezek közül is talán a legszebb; ha az ember a nem túl távoli Salzburgban tartózkodik, akár egy egynapos kirándulás keretében is érdemes eljönnie ide. A tavat övező kvarchegyek festői szirtjeinek kulisszáit nem könnyen felejti el a látogató. Nem meglepő, hogy a 18. század óta magántulajdonban lévő tó környéke kedvelt esküvői desztináció lett, évente vagy 400 frigyet kötnek meg itt. Konkrét házasodási szándék nélkül is érdemes meglátogatni a Szent Mihály bazilikát  a tóval azonos nevet viselő városkában, Mondsee-ben. Évi 200 000 látogatóval ez a csodás épület a világ egyik leggyakrabban fotózott temploma; további érdekesség, hogy itt forgatták a Sound of Music című, 1965-ös amerikai musical esküvői jelenetét is.

Több idilli kisváros (St. Gilgen, Fuschl am See, Bad Goisern, Hallstadt) is található a környéken, kellemes felfedezést!

4. Achensee – a legszelesebb

Az Alpok fjordjának nevezett Achensee mérete és elhelyezkedése is látványos, mégis a víz ragyogó kék színe és kristályos tisztasága az, ami leginkább megragadja az embert. A tó körül öt festői település fekszik; mindegyik helyen van strand, de mégis a legkellemesebbek talán Eben és Pertisau fürdőhelyei. A tó vitorlás hajóról, illetve windsurfözés közben mutatja a legtöbbet (10 méteres mélységig tisztán lelátni), de a mindig széljárta Barenkopf hegyről is csodás a látvány. A hegyi túrázás során érdemes kipróbálni a Maurach városkából induló felvonót (Rofan Seilbahn), amely a Gschöllgopf-hegy csúcsára (2038 m) épített, látványos megjelenésű kilátóba repíti a látogatót. Ott fenn a legbátrabbak akár egy skyglider-túrára  is befizethetnek. Lefele siklás közben a 80 km/órás sebesség sem ritka. Lélegzetelállító!

5. Salfein – a legérintetlenebb

Ez az 500 méteres magasságban található tiroli tó önmagában talán nem lenne túl érdekes, de a víz felszínén csendes időben kirajzolódó csipkés hegycsúcsok látványa rendkívül megkapóvá teszi. A Kalkkögel tükörképe, a Grinzensből induló 4 km hosszú, fokozatosan emelkedő túraösvény, a jó levegő és a harsogó zöld mezők látványa elegendő érv ahhoz, hogy az utazó ezt a kevésbé ismert tavat válassza úti célnak.vissza a tetejére

Utazások

Nabucco a Bécsi Operában

2021. november 9.
474 EUR
Ausztria

Gioconda Anna Netrebkóval a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon – 2024. április 1.

2024.04.01.
I. kategóriás belépővel: 856 EUR/fő, II. kategóriás belépővel: 796 EUR/fő, egyágyas felár 125 EUR
Ausztria