Parfüm illat Firenze fölött

A városokban mindig az a legjobb, ha van egy barátunk, aki jó helyen lakik, és az otthonából lehet érezni a város hangulatát. Firenzében van egy lakás, ahol pont az érzése van az embernek, mintha egy ilyen tehetős barát nappalijából nézné a dóm tetejét, a környező utcákat és háztetőket, ahol a látvány szinte a középkorig repít vissza. És még a tulajjal sem kell jóban lenni.

parfum5

A lakás pedig nem más, mint egy parfüméria. Pontosabban egy illatműhely, ahol a mester a pácienseket fogadja, akiknek személyre szabott parfümöt készít, és akikkel előtte hosszan beszélget, hogy minél jobban az ott ülő személyiségéhez alkossa az illatot. A régi íróasztal mögött mindenféle esszenciával teli apró üvegcsék sorakoznak a polcokon. Ez azonban csak a bejárat. Innen nyílik a nappali, régi bútorokkal,  egy régi zongorával, olvasókuckónak alakított ággyal, a komódon gramofon, dédszülők fotói. Egy elvarázsolt hangulat, egy 15. századi épület legfelső emeletén, hatalmas fagerendákkal tartott plafon alatt. A belső térből viszont egyszer csak kiszippant az a látvány, amelyet az üvegfalú loggiából látni, ez pedig Firenze maga, a Dóm, a háztetők.

parfum4

Lorenzo Villoresi parfümériája az Arno folyótól pár száz méterre, a via Bardi nevű kis utcában van. Előzetes bejelentkezéssel bárki bejuthat, és ebben a látványban részesülhet. Elmesélik, mi zajlik a műhelyben, hogyan lett Villoresi az illatok mestere, és hagyják, hogy ha csak fél órára is, de elképzeljük, hogy mi lakunk ebben a csodálatos otthonban, és miénk a Firenzei panoráma.
Az első ámulat után persze parfümökkel is érdemes foglalkozni, vásárolni is lehet Villoresiéknél, és kérdezni a parfümök titkairól. Villoresi egyébként 1990-ben fogott bele a parfümkészítésbe, akkor egy közel-keleti útja indította el ebben a szenvedélyben, és ma már a világon mindenfelé szállít saját készítményeiből. Mindent kézzel készít, többségében természetes alapanyagokból.

A bemutatóműhely a Ponte Vecchio és a Ponte alle Grazie híd között van, a Boboli kert alatt, tehát egy szokásos városnézés útvonalába pontosan beleilleszthető. Megéri…

Bővebben itt olvashat a parfüm műhelyről.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország