Télen a világ körül

Télen nem csak a síelés miatt érdemes kimozdulni az országból. És nem is csak azért, hogy melegebb tájakon vészeljük át az itthoni zord időjárást és a sötétet. Rengeteg olyan úti cél és program várja a hidegben is utazni vágyókat, amelyeket csakis ebben az évszakban lehet, és nagyon és érdemes kipróbálni! Adunk néhány ötletet:

 

Finnország – kutyaszánnal a lappföldi havon

Vannak, akik szerint husky kutyák mögött repülni a kutyaszánon legalább akkora élmény, mint nagyvadakat látni afrikai szafarin. Aki már részt vett ilyenen, biztos nem felejti el egyhamar a száncsengők hangját a kristálytiszta levegőben. EZEN A LINKEN például Kanadától kezdve Alaszkán át Izlandig böngészhetők ilyen programok. Akadnak három napos utak, de akár egyhetesek is; az ár pedig 750 euróról indul és akár ötször ennyi is lehet. Az egyik legjobbnak az Autentikus Lappföldi Kulturális hét néven hirdetett utat tartják. A Torasieppiből induló út 7 napos útiterve tele van téli aktivitással: rénszarvas-farm látogatás, sífutás, hócipős-hótalpas barangolás, sarkvidéki fürdő és persze az elmaradhatatlan kutyaszánozás. És még megfelelő ruházattal is ellátják az utast!

 

 

Alaszka – jéghalászat Fairbanks-ben

 

A jéghalászat speciális műfaj, tulajdonképpen csak egy befagyott halastó kell hozzá, az meg télen azért jó eséllyel van sok helyen. De aki ezt olyan terepen próbálná ki, ahol ez a tevékenység kikerülhetetlenül az élet része, annak javasoljuk, látogasson el Fairbanks-be, Alaszka legnagyobb városába, ahol a tél október közepétől április közepéig tart, és ahol az utazási irodák előmelegített, szigetelt sátrakkal, felszereléssel és hozzáértő vezetőkkel várják az utast. Legyen a látogató kezdő vagy haladó jéghorgász, találni fog a saját szintjéhez illeszkedő programot.  A legjobbnak persze azok a verziók, ahol a sikeres horgászatot halvacsora is követi.

Oroszország – téli vásárok két metropoliszban

A karácsonyi időszak ideiglenes vásárai egész Európa-szerte hasonló hangulatúak, ám, ha az utazó valami igazán különlegesre vágyik, akkor érdemes messzebb mennie egy kicsit, egészen Moszkváig, vagy Szentpétervárig. Az orosz ortodox karácsonynak (ami január 6-ára esik) sajátos hangulata van, az utcai árusoknál sok olyasmit találni, amit máshol garantáltan nem, ráadásul ezek a piacok az európaiakkal szemben egészen január végéig nyitva tartanak, hiszen az orosz tél nem csak kemény, de hosszú is…

 

Izland – minden, amit a tél nyújtani tud

Északi fény, hómobilozás, meleg források, lovaglás, és a hóval borított bájos főváros. Igen, hideg van, és a nappalok is rövidebbek, de mindennek megvan a maga előnye. Például a fények a rövid nappalok alatt is rendkívül sajátosak. Mivel a nap végig alacsonyan marad a horizonton, teljesen más fényben tükröződik táj és város. Télen az árak is alacsonyabbak, ami Izlandon nem utolsó szempont. Ráadásul a Golf áramlat miatt nincs is annyira hideg. A minden évszakban lenyűgöző természet télen különleges arcát mutatja: befagyott vízesések, kéken fénylő gleccserek, végeláthatatlan jég és hómezők az amúgy is lakatlan tájakon. Egy jó téli öltözettel felszerelkezve ezeket tényleg nem érdemes kihagyni.

Ötleteket itt lehet például gyűjteni

 

Dél-Korea – téli mesekertben keleten

Síközpontok, hatalmas korcsolyapályák és lenyűgöző fények és kivilágítások várják többek között a télen Dél-Koreába látogatókat. Az egyik legérdekesebb látvány a fővárostól nagyjából egy órányi autóútra fekvő Gapyeong híres attrakciója, a Reggeli Nyugalom Kertje. A 30 000 négyzetméteren elterülő csodás magántulajdonú kert és arborétum december 12. és március 25. között esténként fénybe borul, az ezer és ezer színes lámpácskával borított növényzet mesés hangulatot áraszt.vissza a tetejére

Utazások