Téli ünnepkör a Karib-szigeteken

Felcserélné a kötött kesztyűt és a jégkaparót egy strandtörülközőre fényvédőkrémmel, de nehezen mond le a fenyőfás-bejglis ünnepi hangulatról és a januári ropogós hóról? Felvillantjuk, milyenek a téli ünnepek december közepétől január közepéig karibi-módra, hátha segít az elhatározásban.

A Karibi-térségben a lakosság túlnyomó többsége katolikus, de az egyházi ünnepek mindig kapnak némi helyi színt, méghozzá minden szigeten kicsit másmilyent. Már december elején megkezdődik a készülődés, ami a bevásárlások mellett többnyire praktikus és rituális tisztogatásokból áll, majd beindulnak az elő-karácsonyok étellel-itallal, élőzenével és persze tánccal. Összejönnek a rokonok – ebben a kultúrkörben a családi kötelékek amúgy is különösen fontosak – , de a táncos-bulis változat is legalább ennyire dívik.  A Szilveszternek kiemelt jelentősége van, de akad olyan hely is, ahol inkább a január elejére eső Három Királyok alkalmával csapnak van igazán nagy ünnepséget….

 

1. Jamaicai karácsonyi afrodiziákum kávéscsészében

Jamaicában kevesebb a karácsonyi dekoráció és a bevásárló-őrület se annyira jellemző, de az evés-ivásnak Karácsonykor („Chrismus time”) mindenképpen központi szerepe van. A kecskefejből-, lábból és belsőségekből készülő leves („manish water” azaz „férfias víz”)  ilyenkor alapétel, amit  kis fehér kávéscsészékben különböző rendezvényeken is felszolgálnak aperitivként, és – talán mert afrodiziákum hírében áll – sokan és sok helyen szürcsölgetik…

A kecske-curry népszerű ünnepi étel, de a gazdagon fűszerezett karácsonyi sonka gungo babbal és rizzsel is sok családban kerül az asztalra.

Sokan isszák a sok cukorral édesített „sorrel”-t, amelynek elkészítéséhez az azonos nevű bokor mélyvörös szárított virágait használják fel (ezt más helyeken a régióban jamaika-virágnak – „Flor de Jamaica” – is hívják).  A november végén-december elején szüretelt virágokat gyömbérrel együtt áztatják forró vízben, majd úgy fűszerezik, mint mi a forralt bort, végül egy kis rummal megbolondítva, lehűtve szolgálják fel. A rum egyébként a hagyományos karácsonyi szárított gyümölcsökből készülő édesség elkészítésekor is jelentős szerepet játszik.

A Jingle Bell reggae verzióját nem fogja egyhamar elfelejteni az, aki egyszer hallja, főleg akkor nem, ha a tengerparton állva ringatózik rá.

 

2. Dominikai szilveszteri pezsgőzés

A dominikaiak számára a Szilveszter este általában istentisztelettel kezdődik, de utána megtelnek a főváros, Roseau klubjai és szalonjai, és számos, a tengerre kifutó hajón is beindul a mulatság. A hagyomány szerint az ezen az estén viselt ruhák színe az évre vonatkozó kívánságokkal függnek össze: a zöld a pénzügyek jobbra fordulását, a vörös a ragyogóbb jövőt, a sárga a munkában való jobb előmenetelt, a fehér pedig az egészség megőrzését/jobbra fordulását hivatott elősegíteni. Éjfélkor pedig kinyitnak minden ajtó-ablakot, hogy a távozhasson az óév szelleme, és beszállhasson az újév.

Van aki csak egy pohár pezsgővel köszönti a Szilvesztert, de olyan is van, aki egyenesen fürdik benne. Nem hiszi? Pedig aki Dominikán ellátogat a fővárostól dél-nyugatra fekvő híres Pezsgő Zátonyhoz, akár fejest is ugorhat bele! Ott ugyanis az egykori vulkáni tevékenységnek köszönhetően folyamatosan száll felfele milliónyi kis buborék a gázokat őrző tengerfenékről – innen az elnevezés. A kellemesen meleg vízben gazdag és színes tengeri élővilág alakult ki. A hely ideális búvárkodásra, a kezdőtől a haladó szintig.

Népszerű hely még az év utolsó éjszakájának eltöltésére pl. Las Terrenas, ez a kis település a sziget északi partján, különösen ha valaki némileg csendesebb élményre vágyik; illetve Punta Cana, Bavaro és Cap Cana nyaralóközpontok, ahol mindig nagy bulikat szerveznek.

A szigeten egyébként a téli esték kedvenc itala az Anís del Mono („majom-ánizs), egy speciális ánizslikőr, ami eredetileg a katalán Badalonában született, de amit Dominikán sokan házilag készítenek. Alkoholmentes forró italként pedig a gyömbér és fahéj keverékéből készített illatos ital dívik.

 

3. Puerto Rico

A Három Királyok napjának („Día de los Reyes Magos”) megünneplése Puerto Rico fővárosában, San Diegoban igazi utcai ünnep, sőt, jóval inkább az, mint például a Szilveszter. A Három Király lovon, tevén és elefánton érkezik, és vidám tömeg fogadja. Főleg a gyerekek örülnek, mert Puerto Ricon ezen a napon szokás az ajándékozás, nem pedig Karácsonykor. Édességként az amerikai mogyoróból készülő turrón és a rizspuding a hagyományos kedvenc. Az alkoholos italok között a Piña Colada (szó szerint „szűrt ananász”) a királynő, nem véletlenül, hiszen 1978 óta hivatalosan is ez az ország itala.

 vissza a tetejére

Utazások

KUBA KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
1640 USD /fő-től
Kuba