Ha van valakinek egy szabad órája és éppen nem nagyon éhes, akkor javaslom az egyik legjobb weboldal böngészését. Már ami a világ ételeit illeti. A Taste Atlas témái és oldalai között teljesen el lehet veszni a „100 legnépszerűbb” listák, az autentikus receptek között, vagy csak simán a térképet nézegetve. Na, pont ezt teszem én is most. Azonnal adja magát, hogy pastát vagy sajtokat nézegessek, de nem, ezúttal leginkább a levesek izgatnak.

Nézzünk meg a legnépszerűbb európai levesek első tíz helyezettjéből párat. Ezúttal egy franciát, egy spanyolt és egy portugált.

 

Francia hagymaleves, azaz Soup á l’oignon

Fotó: Vicky Wasik, https://www.seriouseats.com/

Valaha egyszerű paraszti étel volt, ma már a francia konyha egyik legnépszerűbb eleme, elegáns éttermek étlapjain ugyanúgy megtalálható, mint az átlagembernek jobban hozzáférhető vendéglőkben.

Karamellizált hagyma és húsos alaplé az alapja, a tetejére viszont keményre pirított kenyérdarabok kerülnek, végül mindezt sajttal borítják be. Ez így bekerül a sütőbe, hogy a sajt is megolvadjon, és szép aranyszínű bevonattá változzon a leves felszínén minden.

Hasonló levest már a középkorban is főztek arrafelé, a hagymát pedig már a rómaiak is használták…A mai formája a 17. századra forrt ki, világhírt pedig a 20. században, a 60-as években szerzett, amikor a francia konyha rendkívül népszerű lett az országon kívül is.

A Taste Atlas egy listát is közöl arról, hol lehet a világon a legjobb francia hagymalevest enni. Az első 16 étterem Párizsban van…Érdemes egy pillantást vetni a listára, ugyanis a fotókon látszik, hogy mennyire eltérően készítik a levest a város legjobb séfjei.

Itt pedig egy eredeti recept látható.  

Itt is, csak videón:

https://www.youtube.com/watch?v=kIs14rQW6U0

 

 Açorda  – Portugália

Ahogy a francia hagymaleves, ez a tradicionális portugál étel is sokáig a szegények levese volt, ma pedig már emblematikus része a portugál konyhának. Valójában ez egy kenyérleves, aminek többféle elkészítési módja is ismert szerte az országban. A legtöbb açordában morzsolt fűszernövények, olivaolaj, fokhagyma fő, a forrásban lévő vizet pedig a kockára szelt kenyérre öntik, ami aztán jól megpuhul. A levesre jellemző a sűrű állag, amitől jó kiadós is tud lenni.

Változatai:

Açorda  de marisco (tenger gyömülcseivel)

Açorda  de bacalhau – tőkehalas verzió

Açorda  de camarão – garnélarékkal

Açorda  Alentejana – hússal, tetején buggyantott tojással. Leginkább az ország déli részén készítik ezt a formáját.

A legjobbat állítólag a Pap’Açôrda nevű étteremben lehet enni Lisszabonban.

A hosszabb lista itt található.

Videó recept:

https://www.youtube.com/watch?v=TeLhaqkuHC0

 

Salmorejo – Spanyolország

Ezt a levest hidegen szolgálják fel, ami nem csoda, hiszen Andalúziából származik.  Paradicsompüré, kenyér, fokhagyma, olaj és ecet adja az alapot. Gyakran keménytojást vagy spanyol sonkát is tesznek bele.  Előfordul, hogy tapasként szolgálják fel, illetve piritósra vagy omlettre szószként.

Gyakran párosítják a Fifty-fifty (fitifiti a helyiek elnevezésében) nevű koktéllal, amely a fehérbor és az édes desszertbor keveréke.

A legjobb salmorejót állítólag a Garum 2.1-ben érdemes enni, Cordóbában.

És a videórecept: https://www.youtube.com/watch?v=Vdfw_a4qj3A

 

 



vissza a tetejére

Utazások

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland

Nabucco a Bécsi Operában

2021. november 9.
474 EUR
Ausztria