Éjszaka a múzeumban – a legjobb ottalvós programok

Ha netán bárkinek megfordult a fejében a Londoni Természettudományi Múzeumban, hogy szívesen szunyókálna a hatalmas dinoszaurusz-csontváz lábainál, akkor most itt az idő, hogy álmait valóra váltsa. Sőt, további álmokat szövögethet kedvenc festmények, vagy albinó alligátorok kapcsán. Egyre több múzeum teszi lehetővé, hogy az igazán fanatikusok egy éjszakát eltölthessenek a kiállítói terekben. Van, ahol külön programokat szerveznek, s van, ahol egyszerűen csak a különleges helyzetet lehet élvezni a tárgyak (és más látogatók) társaságában. A MyModern Met cikke alapján íme egy jó kis lista ezekről a zseniális lehetőségekről elsősorban az Egyesült Államokban és Londonban.

 

Amerikai Természettudományi Múzeum, New York

Fotó: American Natural History Museum
Fotó: American Natural History Museum

Mielőtt a szerencsés látogatók az emblematikus és hatalmas kék bálna alatt megágyaznak maguknak, igazi „Éjszaka a múzeumban” élményben lehet részük. Zseblámpával felfedezhetik a különböző kiállításokat. Találkozhatnak őslényekkel és élő állatokkal, nézhetnek 3D-s filmet, és mindenféle feladatot is meg lehet oldani, ha valaki akar. Az időpontok nagyon hamar betelnek, érdemes időben foglalni. Egy főre mindenféle kedvezmény nélkül 145 dollár a belépő, de ebben rágcsálni valók és egy könnyű reggeli is benne van többek között. A program bővebben a honlapon.

 

A Kaliforniai Tudományos Akadémia, San Francisco

Fotó: The California Academy of Sciences
Fotó: The California Academy of Sciences

A programot egyszerűen csak pingvinek és pizsamák néven hirdetik. Ott lehet éjszakázni az akvárium előtt a halakkal, vagy akár Claude-dal, az albínó alligátorral. Óceán mélyére és esőerdők lombkoronájába lehet bepillantani, sőt, planetárium is várja a csillagászat rajongóit. Árak, időpontok a honlapon.

 

San Diego-i Állatkert, Safari

Fotó: The San Diego Zoo
Fotó: The San Diego Zoo

A nappal is lenyűgöző San Diego-i állatkertben a csillagos ég alatt, vagy ottani sátrakban lehet aludni az állatok közelében. De hát kinek van ilyen helyen kedve aludni? Tábortűz, esti állatfigyelő, vezetett túrák, és igény szerint vacsora, reggeli is benne van a programban, amit  Roar and Snore névvel illetnek és bármilyen életkorban ajánlják.

 

Field Múzeum, Chicago

Fotó: The Chicago Field Museum
Fotó: The Chicago Field Museum

A Dozin’ with the Dinos program inkább gyerekeknek ajánlott, akik garantáltan másképp élik majd meg a múzeum látogatást mint egy átlagos napon. Beszélgethetnek múzeumi kutatókkal, akik a terepmunkáról mesélnek, zseblámpával kutathatnak az ókori Egyiptomban, megfigyelhetik, hogyan rajzolnak állatokat a kutatók, és ők is kipróbálhatják, esti mese helyett pedig egymásnak mesélhetik saját történeteiket. Részletekért a honlapra érdemes kattintani.

 

The National Archives, Washington D.C.

Fotó: The National Archives Washington DC
Fotó: The National Archives Washington DC

Az Egyesült Államok legfontosabb dokumentumait (így pl. a Függetlenségi nyilatkozat vagy az  Alkotmány, Emberi és polgári jogok nyilatkozata) nézegethetik éjszakai hangulatban a látogatók, utána pedig az épület rotondájában kempingezhetnek matracokon ahányan csak beférnek. Bővebben ITT.

 

National Baseball Hall of Fame Museum, Cooperstown, New York

Fotó: The National Baseball Hall of Fame and Museum
Fotó: The National Baseball Hall of Fame and Museum

7-12 éves gyerekek vehetnek részt családjukkal az Extra Innings Overnight programon, ami az igazi baseball rajongóknak ajánlott. Mozi, feladatok és maga a kiállítás várja a családokat.

 

Természettudományi Múzeum, London

Fotó: Susannah Ireland
Fotó: Susannah Ireland

London egyik legnépszerűbb múzeumában külön gyerek és felnőtt program van (Dino snores Night címmel).  Élőzene, rovarkóstolás (csak az ehetőket), stand-up show, három fogásos vacsora és mindenféle tudományos show-k várják a felnőtteket, a gyerekek pedig zseblámpával indulhatnak felfedező útra, vagy akár dinós pólót is készíthetnek.

 

Rubin Museum of Art, New York

Fotó: Rubin Museum of Art
Fotó: Rubin Museum of Art

Ez az élmény azoknak ajánlott, akik igazi nyugalomra és elmélyülésre vágynak. A kedvenc festmény alatt aludni önmagában rendhagyó élmény, itt viszont olyan beszélgetések, álom elemzések, vagy akár előadás az álom szerepéről a tibeti buddhizmusban, várják hozzáértőkkel a résztvevőket, amik maradandó élményt adnak. Bővebben ITT.

 

International Spy Museum, Washington D.C.

A 9-13 éves gyerekeknek szóló program (KidSpy Overnight) a legfejlettebb technológiák segítségével avatja be a látogatókat a kémek világába. Kódfejtés. az álcázás legkülönbözőbb formái, rengeteg izgalmas feladat, titokfejtés várja a gyerekeket, és igazi kémekkel is beszélgethetnek elalvás előtt. A szervezők arról is gondoskodnak, hogy a szülők közben ne unatkozzanak.

Fotó: The International Spy Museum

 

Chabot Space and Science Center, Oakland, California

Adventure Evenings and Odyssey Overnights a neve az itteni éjszakázó programnak, amiben bármilyen korosztály végignézheti a kiállításokat, a planetáriumban rendezett showt, illetve a hatalmas csillagászati távcsőbe is belenézhetnek az égboltot szívesen kémlelők.

Fotó: Natausha Greenblottvissza a tetejére

Utazások