Minden, ami a vidéki életben jó – farm stays

Aki kiszállna a városi élet forgókerekéből, de csak annyira, hogy a kényelme és megszokott élete ne bánja, annak ideális utazási célpont egy úgynevezett farm stay, vagy farm break. Nem csoda, hogy egyre népszerűbb kikapcsolódási forma ez az itthon többnyire tanyasi,- falusi,- agro- esetleg ökoturizmusnak fordított vakációzás. Angliában és Franciaországban egész komoly múltra tekint már vissza, de Európa más országaiban, sőt Európán kívül is igen népszerű, főleg kisgyerekes családok körében. (ITT található egy hosszú lista a bérbe vehető/meglátogatható helyekről).

A farm stay nem véletlenül közkedvelt: a vidéki tartózkodás után a gyerekek az állatsimogatás és földtúrás élményével, na meg sok csodálatos mezőgazdasági eszköz ismeretével lesznek gazdagabbak, a felnőttek pedig azzal a jó érzéssel, hogy a kicsik egész nap elvoltak a jó levegőn a kütyüjeik nélkül, mialatt ők stresszmentes vidéki környezetben pihenhettek.

A felnőtteknek sem kell feltétlenül passzív pihenéssel tölteni az időt: több olyan hely is van, ahol akár aktívan beszállhatnak a gazdaság napi életébe: besegíthetnek valamelyik könnyebb mezőgazdasági munkába (állatetetés, tojások begyűjtése, szénakazal-rakás), vagy maguk szüretelhetik le a többnyire organikus művelésből származó zöldségeket, amelyek aztán ebédként az asztalra kerülnek.

Ilyen helyeken gyakran csűrökből kialakított bungalókban szállnak meg a látogatók (bár a szabadban felhúzott különleges kiképzésű sátrak sem ritkák), és önellátásra rendezkednek be a vidéki szabadság idejére. Ehhez sok farmon azzal járulnak hozzá, hogy működtetnek egy kis boltot, ahol alapvető hozzávalók szerezhetők be a főzéshez és a tartózkodás és a mindennapi élethez. Az sem ritka, hogy a háziak időnként fatüzelésű kemencéjükben sült egyszerű ételt kínálnak, amit este az olajlámpás fényénél, a csillagok alatt lehet elkölteni. Bérelhető biciklik állnak rendelkezésre, melyekkel a közeli városig és vissza lehet kerekezni, vagy esetleg lovas szekéren lehet meglátogatni a szomszéd farmot.

A dolgok tehát lassúak, de semmiképpen sem unalmasak.

A „jó vidéki élet”-be elmerülésnek azonban létezik egy ötcsillagos változata is. A rusztikus szállást, az egyszerű közlekedési eszközöket és a kétkezi munkát a luxus-ökoturizmus esetén felváltja a kifinomult hotelek stílusa és szolgáltatási köre, azzal a (pozitív) különbséggel, hogy a kínált ételek jobbak és egészségesebbek a legtöbb hotelben kínáltaknál, a hangulat intimebb, és persze mindez friss, vidéki levegőn élvezhető. Lássunk ezek közül néhányat!

 

Írország, Cork megye – Ballymaloe-ház

Az elegáns hotel és étterem, a kőfalakkal körülvett kert, az elbűvölő belsőépítészeti megoldások, a nehéz tölgyfa asztalokkal berendezett közösségi terek egykor egy kiterjedt ír család otthonaként szolgáltak az általuk megművelt földek közepén. Aztán Allen-ék valamikor a  60-as években – miután kirepültek a gyerekek –  elhatározták, hogy nyitnak egy éttermet, ahol olyan szezonális ételek lesznek a menün, amelyek alapanyaga saját farmjuk organikus termeléséből származik. Beszállítóik a szomszéd farmokról kerülnek ki, és a délutáni teákhoz mindig aznap sütik ki a híres ír scones sütiket. (Nem mellékesen található a közelben egy világszínvonalú főzőiskola is). A vállalkozás – az általuk megtermelt javakhoz hasonlóan –  organikusan fejlődött, és szép lassan érte el mai elegáns és elbűvölő állapotát.

Ár: 115 USD dollár/éjszaka

bővebben: ballymaloe.ie

 

Franciaország, Normandia – Le Domaine D’Ablon

Képzeljük el Hófehérke és a hét törpe normandiai stílusú (kőfalak közé épített fagerendák lehajló tömött nádtetővel) házikóját, amit egy sikeres karrierje után visszavonult üzletember alkotott meg a legjobb anyagokból! Ilyen épületek találhatók Christopher Delaune fantázia-birtokán, ahol a vendégek meglepő módon a legmodernebb komfortot találják. A környezet meseszerű:  gyümölcsösök, istállók, konyha-és fűszerkertek,  téglával borított ösvények. A nap fénypontját a reggelik jelentik – házi lekvárok és házi nutella (!) az elmaradhatatlan croissant-nal. A hotel séfje a nap további részében sem tétlen, de a francia konyhának és a sétára csábító környéknek köszönhetően a vendég csak jóllakik, de nem hízik el.

Ár: 450 USD-től házikónként

bővebben:  domainedablon.com

 

Sri Lanka – Kahanda Kanda

A dzsungelre és a Koggala-tóra néznek annak a tíz suite-nek az ablakai, amelyek egy teaültetvény közepén található luxus farm közepén várják a csendre és nyugalomra vágyó utazókat. A fúziós konyha természetesen a helyben termelt alapanyagokra támaszkodik (rákhús kókusztejben kurkumával, fokhagymás kankun-nal…), és főzőleckéket is adnak. A ház működtetői különféle túrákat is szerveznek a közelben lévő két erődítménybe vagy vadrezervátumba.

 

Ár: 340 USD-től

bővebben:  kahandakanda.com

 vissza a tetejére

Utazások