München, a sör fővárosa

Hol van az a repülőtér, ahol az utazó alighogy túljutott a vámellenőrzésen, még az épületen belül találhat egy mini sörfőzdét, és lehúzhat egy korsó frissen csapolt sört? Eltalálta, ez csakis a sörimádók (egyik) európai fővárosában, Münchenben történhet meg.

A nyugodt, tágas bajor várost nem csak októberben, és nem csak a sör miatt érdemes meglátogatni, ez nem is kérdés. De ha valaki a nagy közösségi, és minőségi sörivásnak akar hódolni, akkor mindenképp ennek az őszi hónapnak az elején érkezzen, ugyanis ekkor tartják az Oktoberfest-et. A  sör németországi nagy ünnepére minden évben hihetetlen létszámú (több mint 5 millió) turista érkezik. Ezt a nem keveset fogyasztó tömeget pusztán reklámmal nem lehetne idecsábítani.

Más is kell ide: minőség.

Mégpedig olyan, amire huzamosan akár több száz éven keresztül, durva háborús helyzeteket leszámítva, mindig lehet számítani.

A müncheniek 1516 óta – amikor is IV. Vilmos bajor herceg bevezettette a sörtisztasági törvényt (“Reinheitsgebot”) – hűen őrködnek híres termékük tisztasága felett.

Mit is írt elő az eredeti törvény?

München
München

Leginkább azt, hogy a sör (a vízen kívül) három összetevőből állhat csak: malátából, komlóból és élesztőből. A kristálytiszta, környékbeli természetes forrásokból nyert víz jelentősége a gyártás során rendkívül fontos, ehhez elég megkóstolni egy frissen csapolt pohár müncheni sört. És bár 1988-ban a szigorú törvényt egy lazább, több összetevőt is megengedő előírással, az ún. ideiglenes német sörtörvény-nyel váltották fel, a fogyasztók továbbra is, egész évben biztonságban érezhetik ízlelőszerveiket.

De menjünk vissza még egy pillanatra az Oktoberfest-re!  Az őszi gigarendezvény születése egy 1810-ben rendezett esküvőn történt, azon, amin a trónörökös (a későbbi I. Lajos) feleségül vette Terézia hercegnőt. Az egybekelést követő ünnepségre München teljes lakossága hivatalos volt. Folyt az ingyen sör a városon kívül fekvő réten, a Theresienwiese-n (amit a helyiek röviden csak  „Wiesn”-ként emlegenek); futottak a lovak (mert lóversennyel is emelték a mulatság fényét), és annyira jól érezte magát mindenki, hogy felmerült az igény az esemény rendszeresítésére. Sok víz lefolyt az Isar-on, München gyors és tiszta vizű folyóján, mire az Oktoberfest a mai grandiózus formáját elnyerte: óriási sörsátrakkal, nemzetközi látogatósereggel és számos kiegészítő szórakozási lehetőséggel. (2016-tól pedig megerősített biztonsági ellenőrzéssel is…)

Tipikus ebéd a Hofbrauhausban, München
Tipikus ebéd a Hofbrauhausban, München

Persze nem kell októberig várni, ha valaki jó sört akar inni Münchenben. Jószerivel akárhova térünk is be, sehol nem fogunk csalódni. Tradíció, egyenletes minőség és folyamatosság: ezt nyújtják a városban és környékén működő “nagy hatos”-ként emlegetett sörgyártók (Lowenbrau, Spaten, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbrau, Augustiner),  illetve további számos kisebb-nagyon márka előállítója is.

A sörkertek és sörcsarnokok kényelmes ülőhelyekkel, stabil asztalokkal valamint gyorsan mozgó és strapabíró pincérekkel egész évben várják a vendégeket. A nagy mennyiségű italnak persze nem árt megágyazni, úgyhogy ezeken a helyeken egyszerű, de ízletes ételek és sörkorcsolyák is rendelhetők, amiknek fogyasztása közben könnyen elszaladhat egy teljes délelőtt vagy délután.

Kihagyhatatlannak mondják a Hirschgarten-t  (személyzet kantáros bőrnadrágban, weisswurst párolt káposztával!); a Zum Flacher-t  (csodás természeti környezet, grillezett hal!), a lenyűgöző méretű Hofbräuhaus-t (faburkolatos falak, három szint, csülök saját zsírjában, pehelykönnyű krumpligombóccal!), az Augustiner-Bräu-t (kiváló konyha, felülmúlhatatlan gombás sertéssült,!), a Weisses Bräuhaus-t (sok törzsvendég, relatív kevés turista!), és még hosszan folytathatnánk a sort.

Azért ha tudjuk, próbáljuk meg nem elfelejteni: mindent csak mértékkel! Nem lesz könnyű dolgunk, mert a (sör)mérték Münchenben a maß-nak nevezett korsó tartalmával, azaz egy literrel kezdődik. Prost!vissza a tetejére

Utazások