- 2018-12-12
- Posted by: Péter Bognár
- Szerző: Bihari Ágnes
- Kategória: Toplisták
Egy park, egy pléd, valamennyi hideg étel és ital, ami befér a hátizsákba, és kész egy kisebb ebéd vagy uzsonna. Egy jó kis piknik egy külföldi utazás során nem csak az aktuális étkezést oldja meg. Annál sokkal többet adhat az utazás élményéhez.Kicsit lelassítunk, hogy több időnk legyen érzékelni a világot, amibe csöppentünk. Hat ránk a természet, talán könnyebben szóba elegyedünk a helyiekkel is, és ha jó ételeket szereztünk be, a specialitásokat is kipróbálhatjuk. Sorozatunkban sorra vesszük néhány piknikezésben jártas ország szokásait, amelyeket könnyű kipróbálni, ha éppen arra utazunk.
Ezúttal Portugáliában néztünk körül, hova érdemes leülni és mit érdemes megkóstolni.
1. Lisszabon, Jardim Botto Machado
Helyszín: városi park
Elemózsia: Buñuelos de bacalao
Ez a parkosított kert, piknikezésre (is) alkalmas asztalaival, a füves szakaszok között kanyargó falombos ösvényeivel, kellemes kioszkjaival már egy ideje a szabad levegőre vágyó lisszaboni családok egyik kedvenc hétvégi célpontja. Sokéves relatív kihasználatlanság és elhanyagoltság után született újjá nem is olyan régen. Jó kilátás nyílik innen a Tejó-folyóra, de aki inkább a telefonját bújná, annak ingyenes wifi is rendelkezésére áll. Keddenként és szombatonként be lehet nézni a közelben található ócskapiacra vagy a Marias com Chocolate nevű, szinte intézménynek számító, édességeket áruló boltba.
Piknik-javaslatunk ezúttal a tőkehal (“bacalao”) felhasználásával készülő, a teljes mediterrán területen jól ismert, olajban hirtelen kisütött, gömbölyű vagy oválisan megnyújtott, panírozott halgombóc, a buñuelo de bacalao. Ízletes, könnyen szállítható, evőeszközök nélkül is ügyesen fogyasztható, hamar eltelít és jól csúszik rá valamilyen könnyű bor. A portugál változatot szinte mindig olívaolajban sütik ki, és nem csípős. Az apró darabokra szedett halhúst egy tört burgonyával és tojással készülő masszával keverik össze, amit többnyire fokhagymával és petrezselyemmel ízesítenek. És hogy hol szerezze be az utazó ezeket a kis falatokat? Esetleg csomagoltasson be néhányat a nagyszerű ebéd vagy vacsora után, amit az egyik legrégebbi tradíciókkal rendelkező étteremben, a Casa do Alentejo-ban költött el! Személyenként legalább 3 darabbal számoljon, amikor rendel! És ha nagyon ízlett, hazatérés után lehet majd otthon is próbálkozni vele.
2. Porto városától északra fekvő öböl
Helyszín: tengerparti strand
Elemózsia: észak-portugál kézműves sajtok és portói bor
Lisszabontól délre egyre melegebb a tenger vize és egyre tüzesebben süt a nap, de ne felejtsük el, hogy Portugália északi öblei is sok titkot rejtenek. Ráadásul északabbra, Porto környékén jóval kevesebb a turista, és talán emiatt is tűnnek tágasabbnak, nagyvonalúbbnak a parti területek. Ezen a listán a tíz legszebb északi öblöt szedték csokorba, amelyek közül a legromantikusabbnak tűnőt, Praia do Senhor da Pedra-t javasoljuk piknik-helyszínnek. A Portótól nagyjából 15 km-re délre található hosszú homokpad, az egyik végén “ülő” kápolnával (neve: Senhor da Pedra azaz “Szikla az Úrhoz”) kétségkívül magával ragadó partszakasz. A strandot egész évben látogatják, de ha idén május utolsó vasárnapján érkezne az utazó, akkor tanúja lehet a helyi vallásos ünnepnek is, mert a kápolna Portugália egyik zarándokhelyeként is ismert.
Portóból indulva a piknik helyszíne felé az elemózsiás kosárba nyilván portói borok kerülnek, különösen ha az utazó indulás előtt meglátogatta valamelyik, a híres bor készítésének folyamatába is betekintést engedő portói pincészetet. Persze az is elegendő, ha betérünk egy jobban ellátott boltba, és egyúttal sajtokat is válogatunk a palackok mellé. Hogy melyek a legjobb portugál sajtok, persze ízlés kérdése, de ha ebből a listából tájékozódunk a borokhoz hasonlóan eredetjelölést viselő sajtokról, nem tévedhetünk nagyot. Javaslatunk az északi régióban készülő egyik ismertebb márka, a Cabra Transmontano. Egy speciális kecskefajta, a Serrana Negra tejéből készül, legalább 60 napig érlelik és meglehetősen kemény. Bicskát vigyünk magunkkal!
3. Gerés Nemzeti park
Helyszín: az érintetlen természet, hegytető vagy völgy
Elemózsia: portugál szárazkobász és Vinho Verde (“zöldbor”)
Portótól északra, Gerés falú közelében található a település nevét viselő nemzeti park, melyben hőforrások, a Cávado-folyó és az Arado-vízesés látványa fokozzák a természet nyújtotta élvezeteket. Erre a területre utazási irodák is szerveznek utakat, de önállóan is látogatható.
Aki még nem próbálta a portugálok fűszeres szárazkolbászát, ezt vigye magával! Többféléből választhatunk; mi a vékonyabb és erősebben fűszerezett linguiça-ra szavaznánk, de döntse el mindenki maga. Az éretlenül szüretelt szőlőszemekből készülő könnyű és friss Vinho Verde mindegyikhez jól fog esni!
vissza a tetejére