A “keleti Atlantisz” – Kína


Hatszáz évig a föld felett virágzott, ötven évig pedig a víz alatt tűrte csöndben a feledést az a kínai város, amelyet a halakon kívül újra látogatnak emberek is. Persze nem mindenki, hiszen csak tapasztalt búvárok, akik már túl vannak minimum 50 merülésen, jelentkezhetnek a szervezett búvárexpedíciókra a különös városnézésre. A „Kelet Atlantiszának” is nevezett víz alatti városhoz többek között a Ziao Diving iroda szervez több napos túrát, többek között sanghaji indulással.

A Sanghajtól 400 km-re fekvő Sicsenget még 1959-ben árasztották el vízzel a Hszin’an gát építésekor. Akkor 300 000 embernek kellett elhagyni az otthonát, köztük olyanoknak is, akiknek családja generációk óta Sincsengben élt. Az akkor keletkezett tóban a környék dombjaiból több mint ezer sziget lett, így nem meglepő módon a neve is ez lett: Csientao, az az Ezersziget-tó. A rengeteg sziget között 40 méter mélyen fekszik az Oroszlánok városa – Sicseng mandarin nyelven ezt jelenti -, melynek kőépületeit még a Ming és a Csing Dinasztia idején építették.

Elképesztő élményben lehet része azoknak, akik ezek között a több száz éves falak között úszhatnak. Olyan lehet, mint egy időkapszulában lebegni, ráadásul teljesen más perspektívából lehet a várost felfedezni a hatalmas kék mélységben és a végtelen csöndben. A városfalakon összesen öt bejárat van, az utcákon 265 boltívet számoltak össze, s rengeteg oroszlánt és sárkányt ábrázoló szobrot találtak az 1770-es évekből. A víz megóvta a falakat és a fát a naptól, az esőtől és a széltől, ezért is maradhattak meg az épületek, a díszítések ilyen állapotban.

A lenyűgöző fotókat a Chinese National Geography című tudományos ismeretterjesztő lap tette közzé.

Kína. China, Sicseng,
Kőszobrok a városfalon a víz alatt. Fotó: Chinese National Geography
Kína, China, Sicseng
Részletek az elsüllyesztett városból Fotó: Chinese National Geography

 vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő

MIANMAR KÖRUTAZÁS (BURMA)

Egyedi időpont
1470 USD-től / fő
Mianmár