A rekordok városa – Dubaj

Vajon melyik az a város, amelyben a világon a legtöbb (40) nemzetből mosták egyszerre a kezüket, vagy ahol egy nap alatt a legtöbb (151) bunjee jumping-ot ugrotta meg egy (brit) férfi?
Egy kis segítség: ugyanaz, ahol a világ legmagasabb épülete, a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, legmagasabb hotelje van. A rekordlista folytatható, ráadásul nem véges. Dubaj valóban a rekordok városa.

Gyakran osztják meg újra és újra a közösségi oldalakon azt a fotópárost, ahol Dubai hetvenes évekbeli és mostani fotója látható. A változás döbbenetes, akár egy sci-fi filmben. Vagy egy special-effect stúdióban. Pedig igaz: nagyjából négy évtizede az akkori emír megálmodott egy nemzetközi ismertségű várost, tele a világ legnagyobb “dolgaival”, majd mindenre a legjobb szakembert alkalmazva, adókedvezményeket adva, s a projekteket a legmagasabb szintű profizmussal kivitelezve villámgyorsan megvalósították az álmot. Aztán az utódja újabb álmokat szőtt, és ezeket a nagyravágyó terveket egytől-egyig meg is valósították. Így aztán nem is fejezték be az álmodozást, hiszen mindig mindennél van magasabb, nagyobb, hidegebb, melegebb, drágább, szebb. És a dubajiak minden évben mutatnak ezekből egy újat.

Dubaj
Ilyen volt-ilyen lett Dubaj

De lássuk, mi van most, mielőtt a közeljövő rekordjait számbavennénk. Természetesen a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, amely önmagában is rengeteg rekordot döntött (itt van például a legmagasabban fekvő mecset (158. emelet) és uszoda (78. emelet)is. A lenyűgöző szépségű épületről tiszta időben akár 90 km-re is el lehet látni. Itt van a legnagyobb bevásárló központ, az 50 focipálya méretű Dubai Mall, amely a Khalifa Torony köré épült, a torony bejárata is innen közelíthető meg. A bejáratnál kapásból egy kisebb ház méretű akvárium díszeleg, benne cápák, ráják, és néha búvárok. De pár emelettel feljebb egy komplett víz alatti világba lehet elmerülni hosszú órákon át. Természetesen, az is a világ legnagyobbja. A legnagyobb

A világ legnagyobb – és egyetlen bevásárló központba épített sípályája a korábban épült, és kisebb (és szebb) Mall of the Emirates-ben kápráztat el. Hiába olvas róla az ember előtte, hiába lát filmeket, amikor ott állunk az üveg meleg oldalán, és látjuk, hogy pár méterrel odébb -1 fokban egy négyszemélyes felvonón mennek fel a síelők, mögötte pedig jó minőségű havon csúszkálnak le, akkor eláll a lélegzet. Ha nem is síelünk, már csak a látványért megéri odamenni akár metróval.

Dubai Mall, Akvárium
Dubai Mall, Akvárium Fotó: Vörös Eszter

Aztán itt van a világ leghosszabb, vezető nélkül működő metrórendszere. Közel 75 kilométeren át visz a föld alatt és elett VIP kocsival és külön nőknek fenntartott kocsival is felszerelve.
A világ legmagasabb szállodája is itt emelkedik. A JW Marriot Marquis két tornya az üzleti negyedben kapott helyet, s ha valaki mondjuk csak a 30. emeleten lakik, akkor is fölmehet gyönyörködni a 71. emeleten lévő bárba, ahonnan káprázatos a naplemente a Palm Jumeirah-szigetek és az emblematikus Burj Al Arab hotel fölött.

Mall of Emirates, Ski Dubai Fotó: Vörös Eszter
Mall of the Emirates, Ski Dubai Fotó: Vörös Eszter

A Jebel Ali kikötő a világ legnagyobb, ember által épített kikötője, a Pálma-szigetek pedig a világ legnagyobb ember által épített szigetcsoportjai. Az első pálma alakú sziget együttes, a Palm Jumeirah megépülésével Dubai tengerparti része 78 km-rel lett hosszabb. Az épülő és tervezett újabb  szigetekkel pedig  több mint 500 km-rel hosszabbítják meg az eredetileg 70 km-es partszakaszt.

Bár a 2008-as válság Dubaj gazdaságát is megrendítette, s így több építkezés lelassult, vagy felfüggesztésre került, 8-9 évvel utána a városban mindenhol hatalmas daruk (és több százezer munkás) dolgoznak, szinte naponta látni, ahogy egyre magasabbak az épülő felhőkarcolók. A tervek pedig nem kevésbé magasra törők, mint eddig. Mivel Dubai gazdasága nagyrészt a turizmusra épül (az olaj csak mindössze 5% bevételt hoz a konyhára), így a cél az, hogy aki akár csak egy évet hagy ki két dubaji út között, az is úgy érezze, hogy egy új városba tért vissza, s nehogy véletlen unalmasnak találja az egy évvel előtte látottakat.

 

Érdekli, milyen Dubaj látványa egy hidroplánról? Kisfilmünket itt nézheti meg.vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő

MIANMAR KÖRUTAZÁS (BURMA)

Egyedi időpont
1470 USD-től / fő
Mianmár