Alattunk a mélység – a leghíresebb üvegből készült ki- és lelátók

Klasszikus kép a Grand Canyon-nál, hogy az ember kiül, vagy kiáll egy sziklaperemre, ami már amúgy is a szakadék fölé lóg, és a tájat szemléli. Látványos fotó, de a tériszonyosoknak már ez sem egy egyszerű feladat. Akinek ez sem elég izgalom, azoknak készítették a világ legmagasabb épületein és természeti csodáin az üvegből készült hidakat, kilátókat. Lenyűgöző érzés, ahogy az ember talpa alatt ott a mélység. teljesen más megvilágításba és szögbe kerül minden. Nézzük, hol lehet ilyen több száz méter magasan járkálni a “levegőben”.

Grand Canyon Skywalk

Grand Canyon Skywalk

A patkó alakú üveghíd a nyugati peremnél épült, és buszokkal lehet megközelíteni. A 20 méter hosszú , több réteg üvegből készült sétány vagy 200 méterrel a Colorado-folyó fölé épült és tényleg elakad a lélegzet, amikor ott állunk a kanyarban a kanyon fölött. A környezetvédők nem örültek neki, a helyi indiánok, akiknek a tulajdonába tartozik a híd már megosztottak, hiszen hoz is, visz is az ez a turistalátványosság. Egy biztos: maradandó élmény annak, aki kimerészkedik az üvegperemre.

 

CN-torony, Toronto

CNW Group/CN Tower
CNW Group/CN Tower

Kanada 553 méter magas tornya még mindig a világ 3. legmagasabb épülete (valaha az első volt). Az üvegpadló csupán 342 méter magasan készült el. S bár vékony, állítólag 35 rénszarvast elbír. S ha valakinek nem elég, hogy lába alatt látja a várost a négy fal közül, akkor irány a torony pereme a körpanorámás étterem fölött, 356 méter magasan. Mindenféle kötelekkel bebiztosítva kint a szabad levegőn lehet körbesétálni korlátok és egyéb kényelmi eszközök nélkül. A peremséta (EdgeWalk) csak nyáron és jó időben van nyitva.

Tokyo Skytree

Tokyo SkyTree

A tokyo-i tévétorony jelenleg a világ legmagasabb tornya a maga a34 méterével. Az egyik emeleten itt is beillesztettek egy kis üvegpadlót a városra nyíló kilátással, bár ez “csak” 35m méter magasan van egy olyan kilátótérben, ahol 2000 ember is elfér. Ha valaki magasabbra vágyik, külön jeggyel fel lehet jutni a második kilátótérbe, 450 méter magasra, ahol egy gyönyörű körpanoráma várja a bátrakat.

Galcier Skywalk (nyitókép)

A kanadai Jasper Nemzeti Parkban ugyancsak hatalmas szakadékok fölött “lebeghet” az ember, hiszen 30 méter távol a sziklaperemtől, több mint 300 méter magasban épült a kanadai Sziklás-hegységben a félkör alakú üveghíd. A lábunk alatt a Sunwapta-völgy fekszik, a távolban a nemzeti park fehér hegycsúcsai.

 

Step into the Void – Lépés a semmibe

Pas_dans_le_vide

A Francia Alpok tűhegyes csúcsára Aiguille du Midi (az aiguille jelentése: tű) 1955-től megy a világ legnagyobb szintkülönbséget emelkedő felvonója. Két részletben lehet feljutni, a kiindulópont a népszerű Chamonix. 2013-ban építették azt az üvegkabint, amelybe kilépve tényleg úgy érzi magát az ember, mintha hirtelen a nagy ürességbe lépett volna. A kilátó 3842 méter magasan épült, alatta 1035 méteres mélység honol. Déli irányba még a Mont Blanc-nak is lehet integetni.

 

Forrás: Condé Nast Travelervissza a tetejére

Utazások

BORNEÓ & MALAJZIA KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
1955 EUR-tól/fő
Malájzia

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő