Biciklizni jó! – 3 különleges biciklitúra

Tavaly volt 200 éve annak, hogy a német Karl von Drais Mannheim-ben feltalálta a biciklit. Az eszköz lehetővé tette – többek között – a szabadidő eltöltésének egy új, sportos formáját is, aminek mára tömegek hódolnak, hiszen biciklizni jó, biciklizni könnyű, biciklizni élvezetes. Sőt, hosszabb-rövidebb kerékpáros nyaralást is tud szervezni szinte bárki – bár ha egy kicsit összetettebb túrát szeretne, érdemes rábíznia magát szakemberre. Mutatunk pár példát arra, milyen útvonalakat és milyen szolgáltatásokat ajánlanak azok, akiknek ez a szakmájuk. Szerencsére sok izgalmas helyszínre lehet biciklinyeregben eljutni úgy is, hogy közben nem kell feltétlenül lemondani a kényelemről, sőt bizonyos luxus-elemekről sem.

 

1. Costa Brava, Spanyolország – a mediterrán útvonal

A biciklis vakációk nem csak arra jók, hogy friss levegőn új tájakkal ismerkedjen az ember, hanem arra is, hogy szabadsága alatt ne plusz kilókkal, hanem élményekkel gazdagodjon. A mediterrán tenger sós-fűszeres levegője az egyik legjobb választás egy ilyen programhoz. Hogy hogyan lehet ezt fokozni? Például borkóstolással, rövid vitorlásúttal, kulturális programokkal, tengerparti luxus-szállásokkal és jó ételekkel.

Gironai indulással több spanyol iroda is szervez bicikli utakat. Ez a Barcelonától 100 km-re lévő, több folyó összefolyásánál fekvő katalán város úgy látszik ideális kiindulópont egy több napos, mediterrán pedálozásra. Többnyire halászfalvakon, kisebb szőlőbirtokokon (borkóstolás!) át vezető útvonallal, tapas- és kávészünetekkel, remek bisztrókba szervezett vacsorákkal, 5 csillagos hotelekkel, kulturálisan érdekes helyek beiktatásával (pl. a kastély, amelyet Salvador Dalí feleségének, Galának ajándékozott, érdekes célpont lehet), vásárlási lehetőségekkel és még sok más egyébbel színesítik a programot, amibe akár egy tengeri vitorlázás és némi pipás búvárkodás is belefér. Ötletekért érdemes átnézni a kínálatot, akár egy részletesebbet, akár pár rövidebb, tájékoztató jellegűt.

 

2. Jordániai kerékpáros körút – a felejthetetlen Közép-Kelet

A jordániai Petra ősi formáit lassan, de biztosan rombolja az erózió; a Holt-tenger felől érkező szél hordja a sót, ami rátapad jóformán mindenre. Mondják, addig kell megnézni az ottani kivételes építészeti és tájelemeket, amíg túl késő nem lesz. Szervezett biciklitúra keretében is megteheti ezt az utazó: az utak többnyire a Jordán Királyság fővárosából, Ammánból indulnak, és számos, felejthetetlenül szép helyet – pl. az ókori kulturális emlékekben gazdag Dzseraszt, a Holt-tenger közelében fekvő Madabát, az UNESCO-védelem alatt álló Petrát – érintenek. A naponta megteendő távolságot a szervezők többnyire 20 és 50 km közöttire tervezik, és bőséges étkezésekkel, első osztályú szálláshelyekkel, transzportokkal, idegenvezetéssel és persze jó minőségű kerékpárokkal járulnak hozzá a kellemesen megerőltető túrához. Az északi olajligeteken és hegyi falvakon át vezető, és sivatagi, nomád szakaszokat sem kikerülő (éjszakázás a Wadi Rum sivatagban!) túra felejthetetlen élményekkel kecsegtet. Aki átfutja az egyik vagy másik iroda által összeállított programot, könnyen ihletet kaphat a tervezéshez!

 

3. Vietnám – a színes és békés biciklis térkép

Vietnámról sokaknak hasonló kép ugrik be: rizsföldek között, jellegzetes kalappal a fején mozgó kerékpáros. Külföldi látogatóként „első kézből” is ki lehet próbálni, milyen érzés ez. Hanoi-ból indul a legtöbb ilyen szervezett túra jól felszerelt és karban tartott kerékpárokkal (plusz pótbiciklikkel és a szereléshez értő szakemberrel), és változatos tájakon, zöld ültetvényeken (rizs, mangó és kókusz!), hegyeken át vezet. A résztvevők a bringákat többnyire a következő történelmi vagy természeti szempontból nevezetes helyeket támasztják le egy időre: Ninh Binh (kicsiny észak-vietnámi város a Vörös Folyó deltájánál), Halong Bay (UNESCO védelem alatt álló, csodás türkiz tengeri öböl festői homokszikla szigetecskékkel), Hue (egykor igen jelentős város Vietnám középső részén, mohás falakkal körülvett Citadellával), Hoi An (város felejthetetlen ősi építészeti emlékekkel), Quang Ngai Buon Ma Thuot (a kávé vietnámi fővárosa). Persze minél több, egymástól távolabb eső érdekes helyet illesztenek be egy programba, annál sportosabb a túra (többnyire napi 30-90 km megtételével számolnak a szervezők), de arra mindig lehet számítani, hogy kényelmes hotelekben éjszakáznak a részvevők és gyakorta megállnak teázni és ismerkedni a helyiekkel.vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő

MIANMAR KÖRUTAZÁS (BURMA)

Egyedi időpont
1470 USD-től / fő
Mianmár