Évvége a nagyvárosokban – legjobb szilveszteri helyszínek

Szinte minden fővárosnak megvan a maga legendás szilveszter esti ünneplése, amit meghatároz az időjárás, a látványosságok, és persze a tradíciók. Aki bírja a tömeget, vagy megengedheti magának, hogy a legjobb hotelszobákból inkább nézze a tömeget, és azt is, amit a tömeg néz, azoknak tényleg a városok gigaünneplései a legjobb választások az év utolsó estéjére. A teljesség igénye nélkül íme néhány lehetőség egy-két tengerparti helyszínnel kiegészítve.

 

Hogmanay, Edinburgh, Skócia

Hogmanay, Edinburg

A Hogmanay az év utolsó napját jelöli, és országszerte sokféle módon ünneplik. A fővárosban a hagyományok szerint már december 30-án megkezdődnek az ünnepségek, ezen a napon 35000-en zseblámpákkal a kezükben vonulnak a parlament térről a Calton Hill-ig, ahol tűzijáték teríti be az eget. Szilveszter este mintegy 80 000 ember árasztja el az utcákat és a világ leghangosabb Auld Lang Syne-ját (skót dal Robert Burns verse alapján) énekli el – ki ne szeretne csatlakozni ehhez a gigantikus kórushoz. A mulatozás másnap is folytatódik különféle játékokkal, főleg az óvárosban.

Szállás:
A Balmoral a város legnagyobb szállodája, és a legkényelmesebb helyszín a Hogmanay másnaposság kipihenésére.

 

Sydney, és a világ legnagyobb tűzijátéka

Sydney, Harbour Bridge, tűzijáték

Az már önmagában nagy élmény, hogy az év végét egy napsütötte, meleg helyen töltheti az ember. Sydneyben ilyenkor a fél város kis hajókra száll és onnan nézi a feje fölött zajló parádét éjfélkor. Érdemes egy ilyen hajót bérelni, vagy a Sydney Harbour Bridge melletti éttermekben az első sorban foglalni asztalt. Még izgalmasabb, ha a szomszédos Cockatoo szigeten, egy éjszakai piknik alatt nézzük végig, amint a város átlép az új évbe. Ha időben sikerül lefoglalni a helyet, akkor ott is lehet aludni sátorban akár.

Másnap pedig nincs jobb program, mint megmászni a Harbour hidat, ahonnan a tűzijátékot vezénylik, a maga 134 méterével. A pazar kilátás miatt azonban mindent megér az a séta.

Szállás:
A Four Seasons Hotel Sydney az öbölre, az Operaházra és a Sydney Harbour hídra néz, így akár a hotelszobából a karosszékben is végig lehet csodálni a szilveszteri parádét, ha időben foglaljuk a vízre néző szobákat.

 

Goa, India

goa

Azt mondják, a Goa partik már nem a régiek. Ha így is van, attól még a tengerparton szilveszterezni, mezítláb a homokban, fürdőruhában és egy szál kendőben táncolni, amibe néha belekap a tengeri szél, hát, érdemes megfontolni egy ilyen élményt.
A szilveszter este pedig a legjobb partiidőszak India e külön kis világában. A leghangosabb bulik Anjua környékén vannak, Palolem pedig inkább az intimebb ünneplés helyszíne. Az új évben pedig érdemes Agonda felé venni az irányt, hogy a jógában és a reikiben és egyéb test és lélekápoló tevékenységekben merüljünk el.

Szállás:
Goán a szállások minősége rengeteget változott. A tengerparton Candolimben, nem messze Anjunától érdemes kipróbálni a The Park Hotel-t, amely egy modern, 30 szobás, medence körüli bungalókból álló, saját strandos hotel, ahol a DJ játszik latinosabb ritmusokat a szabadtéri bárban. Kétszemélyes szobák £104-ért az év utolsó napjaiban.

 

Rio de Janeiro

rio

A brazil fővárosban ilyenkor már amúgy is az utcán zajlanak a partik, hiszen a nyári melegben senki sem akar a bárokban izzadni. Szilveszterkor azonban a karneváli tömeggel versenyzik a látvány: vagy kétmillió ember lepi el az utcákat, hogy a szokásos tűzijátékot megnézze a tengerparton. Természetesen a lényeg a Copacabana-n zajlik, ahol hivatalosan 8 órakor kezdődnek a programok. Beindul az élőzene, szól a szamba és a rock, a hangulat pedig csak fokozódik éjfélig. Újévi szokás szerint ilyenkor fehérbe öltöznek Rióban, ami állítólag szerencsét hoz az új évben, de érdemes nem a legjobb fehér ruhát felvenni a tömegbe, a hol a pezsgőt úgy spriccelik szanaszét, mint a Forma 1-es díjkiosztón.

Szállás:
Ahol a riói felső tízezer találkozik: a Copacabana Palace, amely a strandra néz, s így az ablakból is láthatóa kinti ünneplés.
Valamivel elérhetőbb áron, de ugyanolyan lenyűgöző látvánnyal és otthonos hangulattal várja a vendégeket a Mama Ruisa hotel.

 

Berlin

Berlin szilveszterkor

Itt is az éjféli tűzijáték a legfőbb attrakció, amit a Brandenburgi kapunál összegyűlt ünneplő, partizó tömegben szokás nézni. A Teufelsberg és a Viktoriapark is jó helyszín tűzijátékcsodálásra.
Előtte azonban mindenféle programok zaljanak a városban. Ilyen például a szilveszteri futóverseny, vagy  Pfannkuchenlauf, illetve más néven Berliner Silvesterlauf, amelyen fánkot kapnak a befutók. Különböző hosszúságú távok vannak felnőtteknek és gyerekeknek, sokan jelmezekbe öltöznek, és az egész verseny egy nagy bulihangulatban zajlik.

Szállás: The Soho House étteremmel, bárral, medencével, könyvtárral, edzőteremmel változatos újévi kikapcsolódást nyújt. Egy csöndesebb környéken egy Michelin-csillagos étteremmel: Dormero Hotel Berlin Ku’damm

 

Thaiföld, Koh Pha Ngan

Thaiföld, telihold parti

Thaiföldön egész évben nagy bulik vannak, de a legnagyobb természetesen az újévi, híres telihold parti Koh Pha Ngan-on. Az ünneplés a Sunrise Beach környékén zajlik, sötétedéskor kezdődik és másnap délutánig tart.
Érdemes a sziget naplementére néző oldalán elkölteni egy frissen fogott halakból készült vacsorát egy koktéllal, a bulihoz elég éjfélkor csatlakozni, hogy aztán hajnalban a Sunset Beach-en egy frissítő úszással kezdjük az újévet.

Szállás:

Luxuskörülmények, távol a zajtól, gyönyörű stranddal: Centara Pariya Resort & Villas 

New York City

R Lounge, Times Square

A rengeteg helyszín és buli közül egy tipp: remek tűzijátéknéző pont a Renaissance Hotel Bárja (R Lounge), ahonnan szinte minden látható a Times Square-ből, ahol a nagy New York-i szilveszter zajlik. A bár emellett remek koktélokat és más italokkal várja a vendégeket.

Szállás:
R Lounge at Renaissance New York Times Square Hotel, 714 Seventh Avenue New York, NY 10036.

Forrás: Condé Nast Travelervissza a tetejére

Utazások

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország