Ezeket az épületeket ne hagyja ki, ha Dubajban jár!

Luxus, részletekben rejlő finomságok, esztétika, rekordok. Ezek mindenképpen jellemzik Dubaj emblematikus épületeit, amiket még azoknak is érdemes megnézniük, akiket nem kifejezetten érdekel az építészet.  A többnyire amerikai tervező cégek által megálmodott épületek egy része hasonlít már létező felhőkarcolókra (például a New York-i Chrysler Building “testvérei” is megtalálhatók a város közepén), de többségük egyedi, sokszor az Öbölben élők kultúráját tükröző szimbólumokká váltak.

Ilyen természetesen a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, amely a sivatag rózsájára, azaz a pókliliom háromszirmú formájára emlékeztet felülnézetből (így mondjuk kevesen látják), vagy a Burj Al Arab hotel, amely a tradicionális vitorlást formázza.

A felhőkarcolók együttes látványa is külön élmény, Dubai ráadásul Hong Kong, New York és Tokyo után a  4. város a világon a felhőkarcolók számát tekintve. Jelenleg 155-öt jegyeznek, a kritérium pedig a 150 méteres magasság. (Hong Kong 311-el vezet, úgyhogy még kell egy kis idő, míg ebben is a világelsők lesznek a dubajiak).

Dubaj skyline

A mindenkori legmagasabb épületek méretei is érdekesen alakultak. Az első az Al Fahidi erődítmény volt az 1800-as évektől egészen 1973-ig mindössze egy emelettel. Ekkor nekifogtak egy 15 emeletes ház építésének,  1979-től húsz éven át pedig a Dubai World Trade Center volt a maga 149 méterével  és 39 emeletével a legmesszebbről is látható toronyház. Egy ideig az emblematikus Burj Al Arab hotel vezette a listát 321 méterrel, s mindössze 10 év kellett ahhoz (közben két másik befutóval), hogy átvegye a vezetést egy több mint kétszer olyan magas torony, a 828 méter magas Burj Khalifa.

Tervek persze már vannak, hogy hogyan karcolják még közelebbről az eget a dubaji házak, 2025-re egy már elképzelhetetlen magasságú 2400 méteres, 400 emeletes toronyépület építését javasolták, Dubai Vertical City (Függőleges Dubaj Város) néven.

Pár épület, amit tényleg nem érdemes kihagyni a városnézésből.

A világ legmagasabb épületei, Burj Khalifa
A világ legmagasabb épületei egymás mellett

Burj Khalifa

Magasság: 828 méter
Emeletek száma: 209
Alapterület: 309,473 m2
Liftek száma: 57

A világ legmagasabb épülete nem csak magas, hanem gyönyörű is. Nappal is, éjjel is lenyűgöző, nem lehet betelni a látvánnyal. Így érdemes különböző távolságokról és különböző napszakokban nézni, fotózni. Bejárata a Dubai Mallból van, itt egy 10 m/s sebességgel száguldó lifttel lehet felmenni először a 123. emeletre, magasabb jegyáron pedig egészen a 148-emeleti kilátóig (itt ki lehet menni a szabadtéri részre is). A liftben sem hagynak minket unatkozni, felfelé egy szórakoztató és látványos bemutatót kapunk az épületről, lefelé pedig egy hajszál pontosan annyi másodpercig tartó, megkapó beszédet hallunk Sheik Mohammed-től, ameddig az utazás tart. Még ilyen részletekre is gondolnak…Az épületben többek között éttermek, hotel (Armani Hotel), és luxuslakások vannak.

Csak néhány rekord:

A világ legmagasabb kilátója (555 m)
A világ legmagasabb szórakozóhelye: 144. emelet
A világ legmagasabban fekvő étterme: 122. emelet
A világ legmagasabban zajló tüzijátéka
Világ második legmagasabban fekvő medencéje (76. emelet) Az első Hong Kongban van, a 118. emeleten.

 kicsi Burj K

Burj Al Arab

Gyönyör látvány ez a mesterséges szigetre épített hotel is. Csak a szigetet 3 éven át építették – tovább, mint magát a szállodát – pár száz méterre a Jumeirah Beach Hoteltől. Így az utóbbi strandjáról egész nap lehet csodálni a vitorla formájú épületet.  Az hotel 321 méter magas, de már csak a harmadik legmagasabb hotel a világon. Az 56 emelethez 18 lift viszi a vendégeket. Az épület alsó szintjét méhsejt formájúra tervezték, ez segít többek között megvédeni a talapzatot az eróziótól. A legkisebb szoba 169 m2, a legnagyobb lakosztály pedig 780 m2. A királyi lakosztály több mint 18 000 dollárba kerül egy éjszakára.

Burj Al Arab a Jumeirah Beach-ről
Kilátás a Jumeirah Beach Hotel strandjáról a Burj Al Arab Hotelre.

Cayan Tower

Ez a lakóépület a legmagasabb olyan felhőkarcoló, amely 90 fokkal csavarodik a tengelye körül.  306,4 méter magas, 73 emeletes. Ezt a felhőkarcolót is azt az amerikai cég tervezte, amely a Burj Khalifát, illetve a Chicago-i Trump Tornyot.

Cayan Tower, Dubaj
A Cayan Tower Dubajban Fotó: som.com

 

JW Marriott Marquis Dubai Hotel

Az ikertornyok jelenleg a világ legmagasabb szállodájának adnak otthont. Itt a helyi kultúrából a datolyapálma szimbólumot lehet megtalálni, ilyen alakúra tervezték az épületet. A datolyapálmát már 7000 éve termesztik az ott élő népek, jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok gyümölcsfáinak 98%-a ez a fa. A tornyokat úgy tájolták, hogy gyönyörűen látszódjon belőlük a Burj Khalifa, a Business Bay, és a tenger. A hotelvendégek a 71. emeleten lévő bárból tudják a pazar kilátást nézni. Az antennával együtt 355 méter magas tornyok legfelső emeletei 298 méter magasan vannak.

JW Marriott Marquis Hotel
A JW Marriott Marquis ikertornyai

További posztjaink Dubajról: hidroplánnal a város felett itt, rekordok Dubajban itt, luxusszafari Dubajban itt, további futurisztikus tervekről pedig itt.vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő

MIANMAR KÖRUTAZÁS (BURMA)

Egyedi időpont
1470 USD-től / fő
Mianmár