Március: Dubaj – művészetek

Dubaj ma már sokkal több a hotel-és tengerparti turizmusnál. Ha valaki az ottléte alatt kulturális vagy akár természeti élményre vágyik, már válogatnia kell a lehetőségek közül.

Dubaj és a művészetek

Minden évben legalább egyszer a nemzetközi művészvilág Dubajra figyel, és nagy része ott is gyűlik össze az Art Dubai-on, vagyis a dubaji nemzetközi művészeti kiállításon.  2020-ban a koronavírus miatt csúszik az időpont, így nem a még télnek számító márciusban tartják meg. Nem véletlen ez a gigantikus rendezvény: az arab emírség miután építészetben (épp most körözik le saját magukat egy egy kilométer magas felhőkarcoló megépítésével), hotelekben és egyéb szolgáltatásokban a világ élmezőnyébe került számtalan rekordot felállítva, a kultúra és a művészetek terén is igyekszik nagy dobásokkal előállni.

Ilyen például a nemrég nyílt dubaji Operaház, vagy az Alserkal Avenue.

 

A dubaji Operaház

Az Egyesült Arab Emírségek egyetlen operaháza természetesen minden tekintetben gigantikus. A mindenféle előadó művészetnek és kiállításoknak is otthont adó épületet úgy tervezték, hogy könnyedén átalakítható legyen koncertteremmé, színházzá és rendezvényteremmé. A 2000 férőhelyes elegáns teremben természetesen világsztárok is fellépnek, és sokféle műfaj képviselteti magát. Érdemes ránézni a programra az ott tartózkodás során (vagy leginkább előtt). Az operaházban többféle vezetett program van, melynek során teljesen, vagy csak részekbe be lehet pillantani, természetesen sok történettel és háttérsztorival színesítve. Az épület tetején elegáns étteremből és kertből lehet nézegetni a híres szökőkutakat és a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifát.

 

Az Alserkal Avenue

A modern művészetek és művészeti közösségek egyik fontos helyszíne ez a raktárépületekből álló hatalmas kulturális központ. 12 galéria, számtalan alkotói és közösségi tér, éttermek, művészeti alapítványok kapnak itt helyet. Vagy akár előadások. Mindenképp érdemes benézni.

 

Jameel Arts Centre 

Kortárs kiálltások, előadások, filmvetítések, videók és egyéb kulturális események központja. Öt galéria várja a képzőművészet szerelmeseit.

Más kulturális programok

Amennyiben nem kifejezetten kortárs képzőművészet, vagy nyugati zene érdekli a Dubajban nyaralót, érdemes elmenni a Sheikh Mohammed Center for Cultural Understanding-be, azaz a kölcsönös megértés kulturális központjába. 

Dubajban ugyanis nagyon nehéz helyiekkel találkozni, beszélgetni és úgy igazán kikérdezni a helyi szokásokról, életformáról. Itt tényleg bármit meg lehet kérdezni és rengeteg olyan programot szerveznek, amin keresztül meg lehet érteni és kicsit ismerni az ottani kultúrát.

Részt lehet venni tematikus „kulturális” ebédeken, szerveznek vezetett látogatást a Jumeirah mecsetbe, amely az egyetlen, nem muzulmánok által is látogatható mecset az országban.

És hogy egy kicsit épületeken kívül is legyen kulturális élmény: a Deira negyed fűszerpiacának (Spice Souk) színei és termékei és persze illata másfajta felfedezésre ad lehetőséget. Művészeti értéke azonban nem tagadható. Természetesen kötelező alkudni. Több termelői piac is van már Dubajban, érdemes legalább valamelyiket felkeresni és egy kicsit föld-közeli élményhez jutni. Organic Oasis Farm, Farmer’s Market Bay Avenue, Arte-The Makers’ Market – csak, hogy néhányat említsünk.vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő

MIANMAR KÖRUTAZÁS (BURMA)

Egyedi időpont
1470 USD-től / fő
Mianmár