- 2018-12-12
- Posted by: Péter Bognár
- Szerző: Bihari Ágnes
- Kategória: Útravaló
Egy park, egy pléd, valamennyi hideg étel, és ital, ami befér a hátizsákba, és kész is egy kisebb ebéd, vagy uzsonna. Egy jó kis piknik egy külföldi utazás során nem csak az aktuális étkezést oldja meg. Annál sokkal többet adhat az utazás élményéhez. Kicsit lelassítunk, hogy több időnk legyen érzékelni a világot, amibe csöppentünk. Hat ránk a természet, talán könnyebben szóba elegyedünk a helyiekkel is, és, ha jó ételeket szereztünk be, a specialitásokat is kipróbálhatjuk. Sorozatunkban sorra vesszük néhány piknikezésben jártas ország szokásait, amelyeket könnyű kipróbálni, ha éppen arra utazunk.
Ezúttal Spanyolországban néztünk körül, hova érdemes leülni és mit érdemes megkóstolni.
1. Madrid, Parque del Buen Retiro
Helyszín: park, füves terület
Elemózsia: tortilla
Ez a központi fekvésű park Madrid egyik legnépszerűbb piknikező helye, nem véletlenül: éppúgy találunk nagy, füves területeket a pokrócok leterítéséhez, mint padokkal és asztalokkal körülvett kioszkokat, ahol rágcsálnivalókat, pizzát, jégkrémet és frissítőket árulnak. A parkban egy tavacska is található, közepén kis szökőkúttal, partján pedig a 19. század végén épült Kristálypalotával, amely egyesek szerint egy gótikus katedrálisra, mások szerint egy óriási madárketrecre emlékeztet. Áprilistól szeptemberig délelőtt 10 órától esete 10-ig tart nyitva, érdemes belülről is megnézni. A 22 méter magas üvegkupola alatt időszakos jelleggel kortárs művészeti kiállítások tekinthetők meg.
És hogy mit vigyünk magunkkal enni? Például tortillát! Ezt az egyszerű, de nagyon spanyol tojásételt az utazó maga is elkészítheti, ha önálló konyhával rendelkező szállásról indul ki a zöldbe; de persze beszerezheti Madrid számos, elvitelre berendezkedett étterméből is.
Tojás, burgonya, olívaolaj, só és hagyma (opcionális). Milyen egyszerű hozzávalók, mégis mennyiféle végeredményt adó elkészítési mód! Erről a Madrid Cool Blog szerzője ír a legjobb madridi tortillázó helyeket elemző blogposztjában. Egy a lényeg: az igazi spanyol tortillának más az állaga, mint a rántottának, valahogy könnyű és légies marad. Kísérletező kedvűek a cupcake-formában kisütött, felvert tojáshabbal könnyített mini-tortillával is kísérletezhetnek. Isteni!
2. Barcelona, Playa del Sant Miquel
Helyszín: tengerpart
Elemózsia: empanadák
Bár Barcelona továbbra sem elsősorban a tengerparti strandjairól híres, a város vezetése az 1990-es évek óta egyre több gondot fordít a területén lévő playa-k “otthonosabbá” tételére. Barcelona három legismertebb városi tengerparti strandja a nagyméretű Sant Sebastiá, a forgalmas Barceloneta, és a kettő között fekvő Sant Miquel, mely talán a legrégebbi strand a városban. A szinte egymásba érő playá-k mögött közvetlenül egy sétára invitáló, másfél kilométer hosszú promenád húzódik. A parton szinte minden bérelhető, ami egy jó piknikhez kell.
Aki empanadát vinne uzsonnaként piknikre, nem választ rosszul. A recept szülőhelyének Spanyolországban a Galícia nevű tartományt tartják, de a sokféle töltelékkel elkészíthető, hold alakú tésztában megsütött falatok katalán földön is népszerűek. Az empanadákat és kistestvéreiket, az empanadillá-kat nem nagy ördöngösség otthon elkészíteni, de a látogató persze inkább a helyiek által legjobbnak tartott helyekről vásároljon. Menjen el például a La Fabriká-ba, ahol az argentin változatot sütik, az El Club de la Empanada-ba, ahol többféle tenger gyümölcseivel is készül töltelék, vagy a Muns-ba, ami mostanában a legnépszerűbb helyek egyike a városban.
3. Valencia, La Font del Pilar
Helyszín: hegytető
Elemózsia: gazpacho
Valenciában – ami Madrid és Barcelona mögött a harmadik legnagyobb spanyol város – szintén több olyan kellemes park, tágas köztér vár a megfáradt utazóra, ahol kibújhat a cipőjéből és megpihenhet kicsit. Most mégis a várostól egy kissé távolabb eső hegytetőt javaslunk, Sellent falu közelében, ahol a piknikező egy forrás mellett bonthatja meg az elemózsiás csomagot, és evés közben élvezheti a csodás kilátást. Mire idáig ért, valószínűleg megszomjazott és megéhezett, úgyhogy ha egy légmentesen zárható edényben gazpacho-t hozott magával, annak most nagy keletje lesz. Ez a frissítő, hidegen fogyasztandó spanyol paradicsomleves mindenkit energetizál és élénk piros színével felvidámít!
Jó utat, jó étvágyat!
vissza a tetejére