Trópusi esőerdő a sivatagban – Dubaj

Ahogy egy korábbi cikkben ecseteltük, Dubaiban hosszan lehet sorolni a már eddig felállított rekordokat. A város azonban sok tekintetben saját magával versenyez, hiszen több még nagyobb sziget, bevásárlóközpont, épület, park épül, még több kulturális rendezvénnyel és a kultúrának helyet adó épülettel. Amelyektől még izgalmasabb lesz ez az amúgy is lenyűgöző Emirátus a Perzsa-öböl partján. Lássunk csak néhányat a grandiózus tervek közül.

1. A világ legnagyobb repülőtere és legtöbb turistája

Mivel Dubaiból a Föld bármelyik pontja 8 órán belül elérhető, logikus terv, hogy annyi utast irányítsanak ide, amennyit csak tudnak. Az Emirates járatai (így a budapesti is) már most is A Dubai Nemzetközi Repülőtér  új, hatalmas 3. terminálján szállnak le. Az Emirátus célja – minthogy már most is a legtöbb bevételt a turizmus hozza -, hogy 2020-ra, amikor itt rendezik majd a világkiállítást, ez legyen a világ leglátogatottabb városa mintegy 20 millió látogatóval. Végülis ez már csak plusz 6 millió embert jelent. (Párizs most 16 millió látogatóval büszkélkedhet évente).

2. Operaház

Ha esetleg bárkinek hiányérzete volt eddig a kulturális lehetőségek terén Dubajban két wellness és két vásárlás között, akkor jó hír, hogy egyre gazdagabb ebben is a kínálat. Csak fesztiválokból van már bőven: film fesztivál, irodalmi fesztivál, jazz fesztivál, vannak galériák, képzőművészeti kiállítások. Egy remek kezdeményezés a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding , amelyben boldogan válaszolnak minden kérdésre, ami az emirátusban élők mindennapi kultúráját illeti. Például, hogy mi az a fekete “izé” a férfiak fején a kendő körül. Amúgy az agal -t (így hívják), a tevék mellső lábainak megkötésére használták a sivatagban pihenéskor egy nyolcas formát képezve. De hasznos a fejfedő rögzítésére is.
A tervek szerint Dubaiban épül egy Opera negyed, benne egy hatalmas Operaházzal. S mivel itt minden “leg”-nek indul, bizonyára a legjobb énekeseket és zenekarokat látja majd vendégül az intézmény.

Dubaj Operaház
Dubaji Operaház

3. Jumeirah Beach hotel bővítése

Dubaiban jelenleg (2015-ben) 670 hotel működik. A növekvő turizmussal ez sem lesz elég, így példádul az egyik legkedveltebb szállodát, a Jumeirah Beach hotelt is komoly bővítésnek vetik alá. A közel 600 szoba és több mint 20 étterem és ugyanennyi privát villa mellé még a Burj Al Arab hotelre néző 350 szoba és egy nagyobb kikötő kerül.

4. Canal Project

A Dubai Creek, vagyis a 14 km-hosszan a városba nyúló tengernyelv is tovább öleli a terjeszkedő várost, hogy aztán a város másik végén csatlakozzon a nyílt tengerbe. Ugyanebben a projektben elkészül majd egy 16 sávos híd a Sheik Zayed Road fölött – ekkora Buenos Airesben a világ legnagyobb sugárútja. És természetesen a csatorna mellett bevásárló központok, 450 étterem, luxus lakások és bicikliút is épül.

Dubaj Canal Project
A 16 sávos dubaji híd terve

5. Mall of the World

Ez az új bevásárlóközpont még a mostani legnagyobbnál is nagyobb lesz. Egy hatalmas üvegkupolát terveznek a tetejére, amit a kellemes hőmérsékletű téli hónapokban nyitva tudnak tartani. Évente 180 millió látogatót várnak majd. Itt lesz a világ legnagyobb fedett tematikus parkja, s lesz benne a New York-i Broadway-re emlékeztető kulturális negyed, illetve a londoni Oxford Street-re hajazó bevásárló utca.

6. Trópusi esőerdő.

Igen, jól olvasták. Bár miért is gondolom, hogy meglepő…Természetesen fedett területen, az Amazóniai térséget ismerő biológusok bevonásával épül majd 15 kilométerre a várostól. És a biztonság kedvéért egy 18 lyukú golfpálya is tartozik majd hozzá.

 

További posztjaink Dubajról: hidroplánnal a város felett itt, rekordok Dubajban itt, luxusszafari Dubajban pedig itt, a város emblematikus épületeiről itt.vissza a tetejére

Utazások

VIRÁGFESZTIVÁL CHIANG MAIBAN

2019.01.31.
65 EUR-tól/fő
Thaiföld

ÉSZAK-THAIFÖLD – LAOSZ – VIETNÁM KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
2250 USD-től / fő

MIANMAR KÖRUTAZÁS (BURMA)

Egyedi időpont
1470 USD-től / fő
Mianmár