A világ emblematikus luxusszállodái

Ma már lélegzetelállító helyszíneken és formákban épülnek luxushotelek a világon mindenütt, ám semmi sem mérhető azokhoz a több mint száz éves legendákhoz, amelyek a szállodai luxuskiszolgálás hagyományait megteremtették és a mai napig emblematikus szereplői az előkelők világának. Írók, színészek, hercegek, hercegnők lakhelyei voltak, filmek forogtak patinás falaik között, és szinte mindegyik valamilyen szerepet játszott a világtörténelem alakulásában. Egy tízes lista a világ ikonikus luxusszállodáival – két részben.

1.    The Plaza, New York

The-Plaza-Hotel-New-York

Az Fifth Avenue és a Central Park déli végénél 1907-ben épült Plaza egyértelműen New York leghíresebb szállodája. A 20 emeletes épületben természetesen több film is készült, így helyszíne volt a Funny Girl, a Nagy Gatsby és a Reszkessetek betörők 2. filmek egy-egy jeleneteinek. Vendégei között ott volt Liza Minelli, Eleanor Roosevelt, Miles Davis és a Beatles tagjai is. Ha valakit jobban érdekel az épület annál, minthogy bekukkantson a díszes bejárati ajtón, egy művészettörténész hetente kalauzolja végig a turistákat az épület zegzugaiban.

2.    Hotel Ritz, Paris

53daba99dcd5888e145c88ab_h-tel-ritz-paris-paris-france-105897-1

A Coco Chanel, Ernest Hemingway és Ingrid Bergman pár éves lakhelyéül szolgáló Ritz 1898-ban tette le a luxus hotelek sztenderdjeit. A Tuileriák kertje mellett a Place Vendome-ra néző épületet Sophia Loren egyszer a világ legromantikusabb hotelének titulálta. Természetesen ez a patinás épület sem maradhatott ki a filmkészítésből, itt forgatták a Mókás Arc (Audrey Hepburn-nel és Fred Astaire-rel), vagy például a Délutáni szerelem (Gary Cooperrel és Audrey Hepbournnel) című filmek egy-egy részletét. Fitzgerald (Az éj szelíd trónján) és Hemingway (A nap is felkel) műveiből sem maradhatott ki a luxus intézmény: A ma 159 szobás hotelt valaha a svájci César Ritz alapította, s ez volt az első európai hotel, ahol minden szobában volt fürdőszoba, telefon és elektromos áram. Költők, politikusok, írók, rendezők, filmsztárok és más hírességek jártak és járnak rendszeresen itt, egyes szobák a (törzs)vendégek után lettek elnevezve, így van Chanel és Hemingway szoba is. Az Imperial nevű lakosztályt a francia kormány pedig egyenesen nemzeti műemléknek nyilvánította. A hotelt 2012-ben kezdték felújítni, s amunkálatok egészen 2015-ig tartottak.

3.    Claridge’s, London (nyitókép fent)

Az ugyancsak 1898-ban megnyíló luxus hotel Cary Grant és Audrey Hepburn ideiglenes otthona volt, Spencer Tracy pedig egyszer azt találta mondani, hogy halála után inkább a Claridge-be menne, mint a mennyországba.

Az art deco épülethez számos történet kötődik, a II. világháborúban például több államfő itt szállt meg. A 212-es lakosztályt 1945 júniusában Jugoszláv területnek nyilvánították mindössze egy napra (július 17), hogy II. Sándor, Jugoszlávia hercege saját hazája területén születhessen meg. A szokásos napi délutáni tea élő csellózenével már emblematikussá vált a brit főváros legendás szállodájában.

Egy szoba már 450 fontért is kapható, a lakosztályok ára közel 800 font éjszakánként, egy penthouse pedig potom 4600 angol fontért, azaz úgy 2 millió forintért bérelhető egy éjszakára.

4.    Raffles, Singapore

singapore-raffles-hotel-main-entrance

A koloniális stílusú épületet Szingapúr alapítójáról, Stamford Raffles-ről nevezték el. Valaha egy tíz szobás tengerparti háznak indult,s lám, Ázsia leghíresebb szállodája lett belőle,
S mivel luxusszálloda nincs Hemingway nélkül, itt is megszállt a híres író, akárcsak Kipling, aki a Dzsungel könyvét is a Farrles egyik lakosztályában írta. A híres Singapore Sling koktél is itt született meg.

5.    Taj Mahal Palace, India

taj_mahal_palace_tower_1

Mumbay kikötőjének meghatározó eleme lett az 1903-ban épült hotel, amely eredetileg két különálló, más-más stílusú épület volt. Az első hivatalos bár, a Harbour Bar is itt nyílt, és itt használtak Indiában először gőzfelvonót. Az 560 szobából és 44 lakosztályból álló szállodában 1500 fős személyzet, köztük 35 komornyik dolgozik. A hotel a 2008-as terrortámadás ellenére népszerű, Obama elnök 2010-es látogatásakor állítólag az egész épületet kibérelte.

Ugrás a második részre.

Forrás: CNNvissza a tetejére

Utazások

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország