Bárkinek lehet egy könyvesboltja Skóciában – egy hétig.

Kezdjük ott, hogy Skóciának van Nemzeti Könyvvárosa. Az apró Wigtown 1998-ban kapta meg ezt a címet, és azóta minden a könyvekről szól az alig 1000 fős településen. Egy skóciai körútból semmiképp se maradjon ki, pláne annak, aki szereti a könyveket. Az ország délnyugati részén, a tengerparton található, csodás környezetben.

A nagy könyvfesztivál alatt www.wigtownbookfestival.com 10 napig 200 rendezvény fér be ebbe a kisvárosba, zenei, színházi, irodalmi és más programokkal.

Wigtown valaha prosperáló kisváros volt, de közel sem irodalmi kötődései miatt. Fontos kereskedelmi csomópont volt, és valaha lepárló és tejüzem működött itt. Aztán a modernizáció során elkerülték az utak, az emberek elköltöztek, és itt maradt egy megfogyatkozott alvóvárosként a tengerparton. Ki kellett találni valamit, ami újra fellendíti Wigtown életét. Oly sok minden lehetett volna, mégis a könyv lett és az irodalom. A városban több fesztivál is van, de most már a hétköznapokon is felkeresik a kreativitásáról és bájos hangulatáról híres települést.

Ha már valaki úgy dönt, bekerül Wigtown a skót úti célok közé, akkor tegye teljessé az élményt, és legyen ott egy könyvesboltja a nyaralás alatt. Ehhez nincs más dolga, mint foglalni egy bizonyos szállást az Airbnb-n. Ma már semmi sem meglepő ezen a szálláskínáló oldalon, de azért az Open Book mindenképp a különlegességek közé tartozik. Úgy 35 euróért lehet megszállni a könyvesbolt fölötti apartmanban, napközben pedig indul az élet a könyvesboltban. A helyiek segítenek, és azért kirándulni is el lehet menni néha, de a fő időtöltés mindenképp a bolthoz köti az embert. A kommentekből ítélve nagyon nagy élmény lehet, mindenki dicséri az ottani ételeket, a helyieket és persze a „saját könyvesbolt-érzést”. A nagy népszerűség hátránya, hogy csak évekkel előre lehet szabad éjszakát találni a szálláson, volt, aki 3 évet várt rá, de szerinte megérte, és garantáltan vissza is tér. Aki pedig ledolgozza a 40 órás munkahetet, kap laptopot, wifit és egy biciklit.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland