Jöjj, Oroszország, vodka világa!

A vodkához gabonát kell erjeszteni, lepárolni, az így kapott párlatot jól meg kell szűrni, hogy ne maradjon zavaró íze, végül vízzel 40%-osra kell hígítani. Mivel a lepárláshoz szükséges technikák Európában a 15. században terjedtek el, a vodka is ekkor született. A marketingesek által keltett legenda szerint maga Mengyelejev dolgozta ki a megfelelő módszert, igazából viszont 1894-ben egy állami bizottság alkotott meg egy szabványt, és ennek köszönhette az orosz vodka a garantált minőséget. Száz évvel később ehhez a szabványhoz próbálnak visszatérni a márkás orosz vodkák.

És bármennyire furcsa, hiszen elvileg, ha vodka, az legyen orosz, ezek közül alig ismerünk néhányat, csak amennyi a világpiacra eljutott. Pedig szinte minden városnak, falunak, sőt, igazából minden háznak van saját vodkája. Ha leszámítjuk a saját használatra, házilag barkácsoltakat („szamagon”) és csak a zárjegyeseket vesszük figyelembe, akkor is több száz márkáról beszélünk. A következő válogatással egyúttal bejárjuk az országot is.

Az öt tó vidéke, Oroszország
Az öt tó vidéke, Oroszország

Пять озер (Öt tó)

Egy igazi szibériai vodka. Omszk városától nem messze (mármint orosz viszonyrendszerben: kb. 300 kilométernyire), Nyugat-Szibériában fekszik öt tó, ezeket az köti össze, hogy mind meteorit-becsapódás helyén keletkeztek, és mindről úgy tartják a helyiek, hogy gyógyító erejű a vizük. A 2000-es években valamennyire még turisztikai szolgáltatásokat is szerveztek a tavak köré. A legenda úgy tartja, hogy aki mind az öt tóban megfürdik, minden betegségéből kigyógyul. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy ezeknek a tavaknak a vizét felhasználva vodkát készítsenek, a legendájukból pedig márkakampányt. Szakértői értékeléseken és közönségszavazásokon is jónak szokták minősíteni az omszkiak vodkáját.

Öt tó vodka
Öt tó vodka

 

Байкал (Bajkál)

A Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, a felszíntől 1642 méterre van a legmélyebb pontja, hétszáz méter körül van az átlagmélysége, ebből az első negyven méter átlátszó, olyan csodálatos a víz minősége. A szovjet időkben persze volt itt egy papírgyár, de már bezárták, nem rontja ilyesmi a bajkáli fókák és omulok örökös harcát. A tó körüli városok legnagyobbika a félmillió lakosú Irkutszk, nem csoda, hogy itt találták ki, hogy a világ legtisztább vizű tavából remek vodkát lehet készíteni. És valóban, a közönség állítólag azért szereti annyira, mert a másnaposságtól megkíméli a fogyasztót. Bár az orosz vodka alapból íztelen, a mai vodkagyártók igyekeznek haladni a korral és kiszolgálják az ízesített vodkáért rajongók egyre szélesebb táborának igényeit is: a tó körüli erdők terméseiből, bogyóiból bármit elő lehet állítani. Ennek a vodkának az előállítása eléggé helyhez kötött, a „volgai” Bajkál hamar lebukna.

 

Bajkál vodka
Bajkál vodka

Тайга (Tajga) és Калашников (Kalasnyikov)

Az udmurtföldiek úgy gondolták, hogy nekik is kell saját vodka. A nemzeti étel, a perepecs is jobban csúszik, ha vodkával rásegítenek. A magyarok őstörténetéből ismerős Káma folyó partján fekvő város, Szarapul elő is állt a maga verziójával: legyen egy őszinte, férfias, urali vodka. Ennek megfelelően a súlyos időjárást és nehéz viszonyokat elviselő növényzetről, a tajgáról nevezték el a saját márkakommunikációjában is erős szagúnak mondott brutális vodkát. A pár kilométernyire található, szintén százezres nagyságú Glazov városban hasonló megfontolások alapján más eredményre jutottak: egy jól bejáratott nevet választottak a vodkájukhoz, a Kalasnyikovot. Az egyik legismertebb orosz fegyver kidolgozója egyébként erősen kötődik Udmurtföldhöz: Mihail Tyimofejevics itt élt, a világháború alatt idetelepített fegyvergyárban dolgozott évtizedeken át. Nehéz ennél férfiasabb, brutálisabb vodkamárkát kitalálni. Ráadásul a világpiacra is könnyedén betörtek ezzel a névválasztással, már csak az üveget kellett stilizált lőszerré formázni és máris mehetett a fegyvergyári dobozokba pakolt prémiumcsomag a gazdag nyugati vásárlóknak.

Tajga vodka
Tajga vodka

 

Русская деревня (Orosz falu)

A Jenyiszej folyó fővárosának számító Krasznojarszk egymillió lakosával Szibéria egyik központja. Csehov egyszer azt mondta róla, hogy Szibéria legszebbje, azóta ezt a mondatot emlegetik minden arra járónak. Az alumíniumiparban dolgoznak a legtöbben, muszáj jó vodkákat előállítani. A Sibalco pontosan erre szakosodott, a gyári munkástól az irodistákon át a topmenedzserekig mindenki igényeit kiszolgálják, a népi rettenetestől a luxuskategóriáig teljes a repertoár. Ezek közül az Orosz falu sorozat külön említést érdemel fantáziadús megoldása miatt. A sorozat négy részből áll, négy évszakhoz kötődően, mindegyik külön ízesítést kapott. Elvileg a különböző stílusok, ízek más-más célcsoportot kellene, hogy megtaláljanak, de igazából konszenzus alakult ki, hogy a Tavasz a legfinomabb.

Orosz falu vodka
Orosz falu vodka

Persze vannak sokkal izgalmasabb orosz vodkanevek is: a Пьятница Удачная (Sikeres Péntek) társasági vodka Karélia büszkesége, a Белочка: Я пришла! (Kismókus: Megjöttem!) pedig a fiatal moszkvai irodistákat megcélzó ízesített vodka. A legnagyobb kedvenc mégis az Ufához közeli, baskíriai Birszkben előállított Честная (Őszinte) vodka, ami ráadásul a szakértői elemzések alapján a legjobb értékelést kapta.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland