Luxus a hajón

Most, hogy hamarosan tengerre száll a világ legnagyobb tengerjáró hajója, a Harmony of the Seas, nézzük meg, milyen “leg”-ek vannak még a luxushajózás piacán.

Legelőször is néhány sor a legnagyobbról – mielőtt az első utasokkal elhagyja a kikötőt, még egy kicsit bővebben beszámolunk személyes élmények alapján.  A Royal Caribbean Tengerek Harmóniája nevű hajója 5479 utast fog szállítani, 2394 tagú személyzettel. Van rajta három többemeletes csúszda, két mászófal, kosárlabdapálya, jégpálya, robotpincér a bárban, aréna, négy medence, egy hatalmas park, benne galériákkal és éttermekkel,  és még sorolhatnánk.

Central-Park04.jpgHarmony of the seas

A leghidegebb helyiség a tengeren: nem, nem egy légkondicionált szoba, hanem a Norwegian hajótársaság jégbárja. Több is van belőle, a Norwegian Epic, a Norwegian Breakaway és a Norwegian Getaway nevű hajókon található bárokat  -8 celsius fok alá hűtik, így nem csak a tengeren, hanem például Miamiban is ez a leghidegebb “szoba”, amikor a Getaway kiköt az amerikai városban. Az utasoknak nem kell emiatt külön télikabáttal készülniük, a belépéskor kapnak egy pár kesztyűt, és egy kapucnis hosszú kabátot.  A 20 dolláros belépőért pedig két koktélt ihatnak.

FormatFactoryNOrwegian gateaway

A luxushajók listáján az első a Regent Seven Explorer.  Az üzemeltetők legalábbis úgy hirdetik: a legjobb luxushajó, amit valaha építettek. A hajón csupán 750 vendéget fogadnak, akik különböző méretű lakosztályokban pihenhetnek, a legnagyobb, a Regent suit több mint 800 négyzetméteres, a hajó tetején, és természetesen a tengerre néz.  A falakon lévő festmények, a kiszolgálás, a szárazföldi extra utazások, az éttermek és kínálataik mind a luxus magasfokát nyújtják.

regent seven explorer

A legnagyobb utasszállító vitorláshajó az ötárbocos Royal Clipper, amelyen 42 vitorlát 5202 négyzetméteren fúj a szél, és 227 utas fér el rajta.  A 135 méter hosszú hajó nyáron a Földközi-tengert, télen pedig a Karib-tegert szeli, kis mérete miatt pedig olyan kisebb kikötőkbe is eljut, ahol a nagy tengerjáró hajók már nem férnek el.

2001_Royal_Clipper_Karibik_020

 

A legrégebb óta működő hajótársaság az egyesül Államokban a Cunard, amely több leg-et is magáénak tudhat. A Britannia nevű hajó például az első transzatlanti járat volt 1840-ben. Az Arabián volt az első játszószoba gyerekeknek, a Bothnián (1874) az első olyan lounge, amelyben nők ejtőzhettek, illetve az első könyvtár is ennek a hajónak a fedélzetén épült. A Servia névre keresztelt hajón volt a világon először elektromos világítás. A Franconián (1911) épült az első konditerem, az első planetárium pedig a Queen Mary 2-n 2004-ben.

queen mary 2

A legszélesebb folyami luxushajó a Dunán a Crystal Mozart. S mivel széles, nagyobb területen kapnak helyet a luxuslakosztályok. Mellettük elfér több étterem, egy belső medence, konditerem, spa és könyvtár is. A hajón 160 utas fér el, a lakosztályok közül a legnagyobb 80 négyzetméteres, két hálószobával. A folyami hajókon ez rendhagyóan nagy térnek számít.

Crystal-Mozart-Deluxe-Suite-Render-High-Res

Forrás: travelandleisure.comvissza a tetejére

Utazások