Mérgező növények kertje – Észak-Anglia

Ha választani kellene egy olyan kert között, amelyben gyógynövények vannak, meg egy olyan között, amelyben gyilkos növények nőnek, melyiket nézné meg szívesebben? Jane Percy, a Northumberland-i hercegnő szerint az emberek többsége inkább az utóbbit választaná. És nem is nyúlt mellé, amikor úgy döntött az 1990-es években, hogy ezt a feltételezését be is bizonyítja.

Történt ugyanis, hogy az említett hölgy a Skóciával határos angol megye hercegnője lett férje bátyjának halála után. Az Alnwick kastélyt kapták meg családi örökségül, amellyel egy hatalmas, elhanyagolt kert is járt. A kastélyra amúgy a Harry Potter film rendezőjének is felfigyelt, ugyanis az első két részt itt forgatták. A férj a feleségre hagyta a kert gondozását, bízva abban, hogy majd ez a munka lefoglalja. Jane Percy 96-ban egy bizonyos Jacques Wirtz nevű kertészt bízott meg azzal, hogy rendbe szedje a családi parkot. Wirtz referenciái között például a párizsi Tuileriák kertje, illetve a francia elnök kertje is szerepelt, így nem is okozott csalódást: a mintegy 5,6 hektárnyi területen kialakított parkba évente 600 000 látogató érkezik, és ezzel méltán mondható Észak-Anglia legnépszerűbb turista látványosságának.

POison Garden 1
Alnwick Garden, Anglia Fotó: Christine Westerback

A hercegnő tehát kezdeti ötletét, miszerint gyógynövényekkel ültetné tele a kertet, akkor vetette el, amikor Olaszországban járva betévedt a hírhedt, gyilkos növényekkel teli Medici kertbe, ráadásul már amúgy is sejtette, hogy valami különlegeset szeretne alkotni, ami másutt nemigen létezik.

Azt feltételezte, felnőtteket-gyerekeket egyaránt jobban érdekelné az, hogy melyik növények okozhatnak halált, hogyan fejtik ki a hatásukat, és mit érez az, aki áldozatukká válik.

Elindult hát a növények beszerzése, és mintegy száz fajt be is gyűjtöttek. A park gyönyörű lett, színes, mutatós, s, ha valaki nem tudná, hol van, gondtalanul gyönyörködne a különböző földrészekről származó, és más- más történetet elmesélő virágok között.  Mert ugyebár kevesen gondolnák, hogy a babérsövény mérgező lehet. Amikor a hercegnő megtudta, hogy többen is jártak úgy, hogy a levágott sövényt a kocsiba téve szállították el, s a sofőr elaludt a növény bódító hatása miatt a volán mögött, azonnal helyet csinált neki az Alnwick-i kertben..

A kert így aztán tele van tiltott dolgokkal. Nem szabad őket megszagolni, megérinteni, vagy akár megkóstolni (ha egyáltalán ez bárkinek eszébe jutna). Előfordult ugyanis, hogy még a szabályok betartásával is volt, aki elájult, csak mert belélegezte a veszélyes növény által kibocsájtott anyagokat.

Alnwick bejárat

A parkban kábítószer alapanyagnak számító növények is helyet kapnak – kizárólag oktatási célból. A cél, hogy a gyerekeket úgy világosítsák fel a kábítószer hatásairól, hogy azt szinte észre sem veszik.

Az egyik hírhedten gyilkos növény, a Dél-Amerikában honos Brugmansia, más néven angyaltrombita is megél itt, és természetesen a hercegnő kedvencei közé tartozik. Ez a növény nagyon alattomos: először afrodiziákumként hat, majd pedig megöli azt, aki elfogyasztja. Állítólag a viktoriánus korban a hölgyek a kártyaasztaluknál mindig tartottak egy virágot maguknál, s egy kis mennyiségű virágport a teába szórva igazi LSD-szerű utazásra indulhattak. Azért is alattomos a növény, mert teljesen fájdalommentesen öl.

Egy biztos, a sok növény sok története mellett minden látogató egy saját történetet is haza vihet ebből a hátborzongatóan érdekes angol kertből.vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland