Off the beaten track városlátogatások – BARCELONA

Bizony előfordul, hogy az ember Párizsban, Londonban vagy Berlinben (vagy bárhol!) legszívesebben nem a „kötelező köröket” tenné, és a legismertebb látványosságokhoz állna hosszan sorban, hanem titkos, ismeretlen szegleteit fedezné fel a városnak. Akár látta már az Eiffel-tornyot, vagy a Big Ben-t, akár nem. Ha nincs idő hosszas, céltalan bolyongásra, nem árt egy-két jó tipp a járatlan utak felfedezéséhez. Ezúttal Barcelonában ajánlunk néhány szokatlan helyszínt és programot.

1. Az Els Encants bolhapiac

Hetente négyszer – hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton – legalább ötszáz eladó kínálja számtalan fajtájú, eredetű, korú és minőségű áruját a szabadtéri Els Encants piacon. A rendkívül népszerű helyen becslések szerint hetente körülbelül 100 000 látogató/vásárló/szemlélődő fordul meg. A tájékozottabbak a heti nyitvatartás első három napjának reggelén érkeznek 7 óra felé, ekkor vannak ugyanis az ún. subasta publica-k, azaz a nyilvános árverezések, amikor bezárt üzleteket árukészleteit, redőnyt lehúzott cégek berendezéseit és még ki tudja mi mindent lehet megszerezni nagyon jó áron, licitálás útján. Ez a típusú kereskedés sehol máshol nem létezik már Európában, csak itt.

De más miatt is érdemes a városnak erre az északi, (még) nem igazán „turistás” környékre eljönni. A bolhapiac a röviden csak Glòries-nek hívott Plaça de les Glòries Catalanes-en van, és ez a környék a kétezres évek eleje óta óriási változáson megy át: az egykori ipari terület és közlekedési csomópont pályázatokon kiválasztott nagyszabású tervek alapján születik újjá. Ennek részeként a 700 éves (!) múltra visszatekintő szabadtéri Els Encants piac is kapott (többek között) egy érdekes tetőzetet, így a hely alapvetően nyitott maradt, de nem áztatja el az eső. A hatalmas tükröződő idomok ráadásul megsokszorozzák a színes látványt.

Website: http://www.encantsbcn.com/en

 

2. Jégbár

Az egyre forróbbá váló nyarakon Európa déli felében járva érezheti úgy az utazó, hogy városnézés helyett legszívesebben eldőlne valahol egy nyitott hűtőszekrény előtt. Nos, Barcelona egyik legkülönösebb bárjában nem kell tágra nyitni a fridzsiderajtót, mert azt már megtették mások. A  vendég a bejáratnál kesztyűt és meleg felső ruhát kap, beljebb ugyanis jeges hideg fogadja. A Barceloneta beach közvetlen közelében levő bárban a hűvös italok, az évente változó tematikájú jégszobrok (idén a ’80-as évek volt a hívószó) és a -5 és -10 Celsius fok közötti hőmérséklet garantált!

website: https://www.icebarcelona.com/

 

3. Erotika Múzeum (Museu de l’Eròtica de Barcelona)

Egy nem túl nagy, kissé kopottas épületben kapott helyet a barcelonai Erotika Múzeum, mely nem biztos, hogy mindenki számára egyformán bizsergető érzéki élményt nyújt, de a kuriozitások és a szexualitás által ösztökélt “találmányok”  iránt érdeklődők kíváncsiságát minden bizonnyal kielégíti. A kollekció 800 darabból áll, és bemutatásukkal a kiállítás rendezői igyekeznek végigvezetni a nézőt az erotika történetén az antik civilizációk ilyen jellegű emlékeitől kezdve a káma szutrán át a modern korban született szexuális eszközök és kiegészítők tárházáig. Az éjfélig nyitva tartó múzeum a város szívében, a Ramblán található, a legnépszerűbb piaccal, a La Boqueriá-val szemben, szóval jószerivel ki se lehet kerülni!

website: http://www.erotica-museum.com/

a kép a múzeum honlapján található blogról való 

4. Látogatás a barcelonai szikhek nyitott közösségi házában

Kíváncsi a színes turbános szikhek által követett vallásra, érdekli az életformájuk? Nem kell az indiai Punjabig utazni, mert a szikhek jelenléte Barcelonában az elmúlt évtizedekben megerősödött. A világ sok pontján megtalálható, az érdeklődők számára is nyitott tereiket gurdwara-nak hívják, ahol a közösség tagjai rendszeresen tartanak vezetéseket és meditációkat, illetve a szikhek történelmével kapcsolatos előadásokat lehet hallgatni. Azt, aki ebédidőben látogatja meg a Barcelona központjában található Gurdarshan Sikh Gurdwara-t, könnyen lehet, hogy még egy tál vegetáriánus étellel is megkínálják…

További információk a közösség facebook oldalán.

5. Parque del Laberinto de Horta (Horta labirintus-park)

Látogassa meg Barcelona Horta-Guinardo kerületében a város legrégebbi, neoklasszikus-romantikus stílusban tervezett kertjét, mely tele van különleges növényekkel, de legfőbb dísze egy sövény-labirintus, ami a park közepén található. A ma már kertmúzeumként működő terület kialakításán a 18. szd-tól kezdve több neves kerttervező és kertépítő is dolgozott. A családtól, melynek egészen 1970-ig volt a birtokában, a városi tanács vásárolta meg, majd megnyitotta a köz számára. A Parque del Laberinto de Horta az 1994-es felújítás óta teljes szépségében látogatható.

Érdemes körülnézni a park/kert honlapján!

 vissza a tetejére

Utazások