Szlovénia a tengerparton túl

Koper, Piran, Izola – ezek azok a legnépszerűbb fürdő-és nyaralóhelyek, melyeket a legtöbb, Szlovéniát megjárt utazó bizonyára közelről ismer. Vonzó légkörű, barátságos települések, nem is csoda, ha az ember újra és újra visszatérne a mediterrán hangulatokért, a friss halételekért, na meg a mélykék tenger látványáért. A Trieszti-öbölben megbújó parti városokon kívül azonban a tiszta, rendezett és biztonságos Szlovénia még sok más kincset rejt. Ezek közül villantunk fel most párat.

 

1. Bohinj-tó az elzárt völgyben

A Sotesca és Ukanc közötti völgyben fekvő kristálytiszta tavat és környékét Szlovénia egyik legszebb pontjának tartják. A Júliai Alpokban vagyunk, 530 méter magasan, a völgyet a nyugati oldalt kivéve minden oldalról magasba törő hegyek veszik körül. Ez a geológiai (relatív) elzártság évszázadokig biztosította (és részben még ma is biztosítja) a völgy lakóinak csendes és békés életvitelét. A völgy maga két részre (Felső- ill. Alsó Bohinj) oszlik, és 24 barátságos, kisebb-nagyobb településnek ad otthont. A Bohinj Szlovénia legnagyobb természetes tava (több mint 4 km hosszú, legszélesebb pontján pedig több mint egy kilométeres); medrét az utolsó jégkorszak jege vájta ki, ezért a legtöbb helyen 20 méternél is mélyebb a vize. 65 algafaj, 8 puhatestű állatfaj és öt speciális halfajta él benne. A legkülönbözőbb vízi sportokra alkalmas, és kisebb méretű turistahajók  is járják a felszínét. Számos további attrakció van a közelben, kellemes felfedezést!

 

2. Savica (Száva) vízesés

Ukanctól nagyjából négy kilométerre, azaz körülbelül másfél órás sétaútra található a csodás Savid (Száva) vízesés, ami 60 méter magasból zúdul alá. Eredetileg egy karsztforrásból ered, az útja végén pedig folyóvá erősödve a Bohijn-tóba ömlik. A vízesést a tó nyugati oldaláról lehet leginkább megközelíteni, de a csúszós lépcsők miatt gumitalpú cipők viselete ajánlott!

 

3. Cseppkőbarlangok (Postojna, Skocjan) kastélylátogatással

A szlovén karsztvidéken több cseppkőbarlang is látogatható. Érdemes felkeresni a Szlovénia déli részén található, UNESCO védelem alatt álló Skocjan-i, illetve a Ljubljanától kb 40 km-re fekvő Postojna-i barlangokat. Az előbbi  5 km hosszan húzódik a mészkőben, 200 méter mélyen kiöblösödő terekkel, az utóbbi pedig hivatalosan 20 kilométeres, és egy gyalogtúrával kombinált kisvasutas utazással járhatja be a látogató. Bár látni valószínűleg nem fogja, de jó, ha tudja, hogy ebben a barlangrendszerben él egy emblematikus kétéltű is, az emberhal vagy barlangi vakgőte. További bónusz, hogy a postojnai cseppkőbarlangot magában foglaló parktól alig 9 km-re egy szikla oldalába épített, csodás lovagkastély is található. Ejtse útba!

 

4. Bled-tó Szlovénia egyetlen szigetével

Bled, ez a hegyekkel és erdőkkel körülvett kis alpesi tó Bohinj-hez hasonlóan a Trigláv Nemzeti Parkon belül található, és az a különlegessége, hogy a közepén egy kis szigetecske fekszik, azon pedig egy templom. Felejthetetlen látvány! Ljubljanától 55 km-re kell csak eljönni, és máris bérelhető a csónak, amivel majd kiköthet a látogató a szigeten. Ott valójában több épület is található, de a 17. századi Szűz Mária Búcsújáró templom magasan kiemelkedik közülük – nem csoda, 99 lépcső visz fel hozzá. A templomba lépve érdemes megkeresni a „kívánságot teljesítő harang”-ot is, melyet ha háromszor szólaltat meg az istenhívő, a legenda szerint teljesül a kívánsága!

 

5. Ljubljana és a sárkány legenda

A sok természeti szépség után álljon itt egy rövid információ az urbánusoknak is, igaz, ez is elég zöld lesz. Szlovénia fővárosa ugyanis Európa legzöldebb városai közé tartozik, olyannyira, hogy 2016-ban Ljubljana kapta az évente egyszer elnyerhető Európai Zöld Főváros címet. A város bebarangolható méretű (300 000 lakosa van), korlátozott autóforgalommal a belvárosban, falombos sétánnyal a Ljubljanica-folyó partján. Gyönyörű korai modernista épületek, nyitott kávéházak és sokféle formában – szobrok, ékítmények, címerek és festmények – sárkányok és újra sárkányok! Nem véletlenül: a legenda szerint Iaszon görög királyfi alapította a várost, miután megölte az itt élő sárkányt.vissza a tetejére

Utazások

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország