Történelem és luxus – Hotel Nassau, Breda

Ön mi alapján választ hotelt egy utazáshoz? Volt már, hogy egy különleges szálloda miatt utazott a világ egyik – akár távoli – szegletébe? Nincs egyedül. A hotelszoba, illetve bármilyen szállás ideiglenes otthonunkká válik egy utazás során, legyen az üzleti út, vagy nyaralás. Úgyhogy tényleg nem mindegy, az ember hol ébred, hol fekszik, és hol érzi otthonosan magát.

Körülnézünk kicsit a világban ilyen szemmel, s bemutatunk néhány érdekes hotelt. Szubjektív megfontolások alapján, természetesen.

 

Hotel Nassau, Breda, Hollandia

Ez az ötcsillagos szálloda azért került be a válogatásba, mert itt aztán a vastag falak mögött hosszan íródott a történelem. Akit érdekel az, hogy előtte kik éltek a falak között, ahol ő pár napig kényelembe helyezi magát, azoknak ez a helyszín tökéletes.

Hotel Nassau, Breda
Az egykori kápolna

Kezdjük ott, hogy a hotel üzleti találkozók, vagy komolyabb rendezvények helyszínének egy tágas neogótikus kápolnát ajánl fel, bulikhoz pedig egy kolostor belső terét. Nem egy megszokott üzleti környezet, és a prezentációknak is kellemes akusztikája lehet egy ilyen térben. Pedig a hotel e két része éppen, hogy a legfiatalabb épületek közé tartozik. Az évszázadok nyomait az a három épület viseli, amely Breda város legrégebbi utcájában a 14 században épült. Az utca neve mai nevén: Nieuwstraat. Már egy 1350-ben készült térképen is jelölik. Az utca és a városfal közötti területen akkoriban három olyan ház épült, amelyet a közeli várhoz kötődő nemesek kaptak meg. a 21-es szám alatt a Bruheze család rendezkedett be, s egészen addig éltek itt, míg 1539-ben eladták Waelwijc urának, Lambrechtnek, s így már megkapta a Huis Waelwijk nevet. Azért a Bruheze név is fennmaradt, már ami az utcában lévő házakat illeti, a 23-as szám alattit Huis Bruheze néven ismerik, noha a család tulajdonában csak 1585-ig volt az épület. A mai formáját pedig az 1800-as évek közepén kapta.

A 25-ös szám alatt egy komplett családregényt tesz ki az örökösödési lánc, törvényes és törvénytelen gyermekek kapták, miután Breda Lordja 1371-ben megvette az elegáns épületet. A sok tulajdonos közül végülis egy férfi nevét őrzi a ház, melynek neve Huis Assendelft lett.

Namármost, ez utóbbi ház története itt nem állt meg. 1805-ben megvette a Szent Antal Plébánia, hogy római katolikus árvaházat hozzon itt létre, majd a Ferences Nővérek Rendje költözött ide, s a szomszédos volt szappangyár területén egy neogótikus kápolnát építettek, majd addig-addig terjeszkedtek, míg megvettél a másik két házat is, s ezzel egy teljes komplexum tulajdonosai lettek.

Szoba a Hotel Nassauban
Szoba a Hotel Nassauban

A Nővérek 1991-ben hagyták el a birodalmukat, melyben a házak között titkos alagutakat vágattak. Ezután volt itt diákszálló, kisebb cégek székhelyeként is szolgált a sokat megélt épületegyüttes, mígnem 2013-ban a jelenlegi tulaj megvette, s létrehozta a Hotel Nassaut (mert azt majdnem kihagytuk, hogy 1508-ban egy Adriana van Nassau nevű hölggyé volt a harmadik ház), amely 2016 májusától luxusszállóként üzemel.

Ezek után egy kis történelmi érdeklődéssel nehéz nem kipróbálni egy amúgy minden szolgáltatásában ígéretes luxushotelt.

 vissza a tetejére

Utazások

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland